Laaturuokaa Suomesta

Tuottajien taloudellista tuskaa kuvastava traktorimarssi maaliskuussa kirvoitti hallituksen kärkiministerit lupailemaan kriisipakettia maataloudelle. Tuottajien toive marssilla oli tukimaksatusten ongelmien korjaaminen akuutin ja ennakoitavan tulonjakamisen parantamiseksi. Tähän toiveeseen maatalous- ja ympäristöministeri Tiilikainen vastasi Mavin uudelleen organisoinnilla. Samalla valtiovarainministeri Stubbin läsnä ollessa lupailtiin kriisipakettia tuottajille äkilliseen taloudelliseen ahdinkoon.

Valtion toisesta lisätalousarviosta keskusteltiin eduskunnassa tällä viikolla, ilman maatalouden kriisipakettia. Ministeri Tiilikainen hoiti tonttinsa mallikkaasti ja esitti maatalouden lisärahoitukseen 48 miljoonaa euroa, mutta asia kaatui valtiovarainministeriön vastustukseen. Kriisipaketti siirtyi syksylle odottamaan EU:n toimia ja hallituksen uudenlaisia keinoja maatalouden tilanteen ratkaisemiseksi.

Suomalainen maatalous- ja elintarvikeala tarvitsee uudistuksia. Maatilat painivat kriiseissä ja tuottajille maksettavat osuudet elintarviketuotannosta ovat naurettavan pieniä. Silti kuluttajat kokevat kotimaisen ruuan monesti liian kalliiksi. Tarvitaan mittavia muutoksia ja arvostuksen lisäämistä suomalaista ruokaa kohtaan, jotta alalla alkutuotannossa pärjätään myös tulevaisuudessa.

Suomalainen ruoka on laadukasta ja hyvää. Harvassa maassa voidaan ruhona teurastamossa oleva liha jäljittää tuottajalle asti. Suomessa tiedetään myös, minkälaisissa oloissa eläin on kasvanut, mitä eläin on syönyt ja milloin se on liikkunut kasvattajalta toiselle aina teuraaksi saakka. Tällaisena haluamme nähdä tuotantoketjun myös tulevaisuudessa. Olemme siinä suhteessa valintojen edessä, haluammeko jatkossakin tuottaa maailman puhtainta ja laadukkainta ruokaa? Vaihtoehtona on, että alennamme laatukriteerejämme muun Euroopan tai vaikkapa USA:n tasolle kilpaillaksemme samoilla hinnoilla, samoilla markkinoilla. Monessa maassa kun riittää, että teurastettu ruho on syömäkelpoista ja suomalaisen kasvatusketjun kaltainen jäljitettävyys kauhistus.

Suomalaiset laadukkaat elintarvikkeet ovat loistavia vientituotteita juuri tästä jäljitettävyydestä johtuen. Meillä valvonta ja tuotantoketjun dokumentointi on tiukkaa ja aiheuttaa monesti harmaita hiuksia tuottajille. Tämä järjestelmämme myös takaa puhtaan, jäljitettävän ja ainutlaatuisen lopputuotteen. Miksemme hyödyntäisi tätä paremmin markkinoinnissa ja ulkomaankaupassa? Puhdasta ruokaa halutaan ostaa maailmalla jo nyt, tulevaisuudessa vielä enemmän. Meillä on tuotteet valmiina, niiden brändiä pitää vain kiillottaa. Tässä ministeri Tiilikainen on ainakin tehnyt loistavaa työtä. Monet elintarvikevientiä avaavat matkat uusiin maihin Venäjän kaupan tyrehtymistä korvaamaan alkavat tuottamaan pikkuhiljaa tuloksia. Monia koevientieriä on jo matkalla.