Maakuntauudistus etenee aikalisällä


Maan hallitus päätti kuluvalla viikolla, että valinnanvapauden ongelmallisuuden vuoksi maakunta- ja soteuudistuksen aikataulua muutetaan. Pitkin matkaa on loiskeita kuulunut valinnanvapauslakiesityksen ongelmallisuudesta. Perustuslakivaliokunnan viimekätinen tulkinta ja asiantuntijoiden sekä valmistelijoiden kanssa esityksen läpikäynti johti reiluun aikalisään ja valinnanvapauden uudelleen valmisteluun. Aikataulut uudistettiin, nyt keskitytään asiasisältöön ja perusteelliseen valmisteluun. Reilun kymmenen vuoden uudistamistavoite näyttäisi olevan mailien verran lähempänä kuin koskaan ennen.

Uuden aikataulutuksen mukaan maakunnat aloittavat työnsä vuoden 2019 alussa. Maakuntavaalit pidetään lokakuussa 2018. Kansalaisten vaaliväsymyksen minimoimiseksi pohtisin kyllä vielä maakuntavaalien ja kevään 2019 eduskuntavaalien yhdistämistä. Nykyisellä aikataulutuksella kansalaisia vaaleissa kuultaisiin vuosittain, milloin mistäkin valinnoista.

Tärkeintä perustuslakivaliokunnan kannassa oli se, että maakunta- ja soteuudistuksessa ei ollut perustuslaillisia ongelmia valinnanvapautta lukuun ottamatta. Hallituspuolueista lähinnä kokoomukselle erittäin tärkeä valinnanvapaus sisälsi paljon yksityiskohtia, jotka eivät kestäneet perustuslaillista tarkastelua. Siksi on hyvä, että laki valmistellaan nyt kokonaan uudelleen.

Perustuslakivaliokunnan mukaan on tärkeää, että palveluiden järjestämisvastuu on kuntia suuremmilla toimijoilla, eli maakunnilla. Maakuntien määränä 18 on valiokunnan mukaan hyvä. Valiokunta suhtautui myös myönteisesti valinnanmahdollisuuksien lisäämiseen, mutta aikataulutus sen suhteen oli aiemman suunnitelman mukaan liian tiukka. Valinnanvapausjärjestelmä tulee ottaa käyttöön vaiheittain ja hallitusti, jotta se toteutuu tasavertaisesti kaikkialla maassa. Näin jatkossa tehdäänkin. Uudistuksen toimeenpano kokonaisuudessaan toteutuu nyt hallitummin ja varmemmin.

Perustuslakivaliokunta korostaa, että uudistus on tärkeää toteuttaa. Ihmisten tasa-arvoiset palvelut ja niiden turvaaminen ovat tärkein tavoite uudistuksessa ja sitä koko hankkeella tavoitellaan. Kustannusten nousuun pitää puuttua ja samalla turvata mahdollisuus kattaviin peruspalveluihin koko maassa.

Uudistuksen valmistelu maakunnissa jatkuu normaalisti, nyt hieman väljemmällä aikataululla. Maakunnille jää tarpeeksi aikaa valmistautua muutokseen ja hyvin edenneet valmistelut voivat jatkua. Kuluvalla viikolla maakunnille on myönnetty lisärahoitusta valmisteluun aiemman talkootyön lisäksi.

Uusi valinnanvapausesitys lähtee lausuntokierrokselle syksyllä ja eduskunnassa se käsitellään arvioidun aikataulun mukaan keväällä 2018. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus astuu kokonaisuudessaan voimaan vuoden 2020 alusta.

Vilkkaan poliittisen kevään jälkeen aurinkoista kesää kaikille lukijoille. Tavataan kesätapahtumissa!