Maataloushallinnon oltava luottamuksen arvoinen


Maatalous on ollut viimeiset pari vuotta järkyttävässä alavireessä. Tukimaksatusten viivästyminen ja jatkuvat muutokset maksatusaikatauluissa, Venäjän pakotteet, kohtuuton byrokratia ja monet muut syyt ovat ajaneet tuottajat nurkkaan. Näiden lisäksi huonot luonnonolosuhteet ovat vaikeuttaneet tuotantoa. Tähän yhtälöön kun lisää vielä alentuneet tuottajahinnat, kohonneet tuotantopanoshinnat ja jatkuvan epävarmuuden, on kasassa todellinen ongelmapommi. Ei ihme, että viljelijät päättivät marssia Helsinkiin terveisiä tuomaan. Mitta on täynnä ja tilanne vaatii ratkaisuja, sanoo itsekin maatilayrittäjänä toimiva kansanedustaja Juha Pylväs.


- Luottamus Maaseutuvirastoon on mennyt. Keskusteluyhteys ja tiedonvälitys ovat takkuilleet pitkään, vaikka asiasta on useasti muistutettu.

Muutosta ei kuitenkaan ole tapahtunut. Nyt hätää on edes vähän kuultu ja toimenpiteitä muutoksen aikaansaamiseksi käynnistetty, Pylväs linjaa. Luottamuksen palautukseen on jo pitkään odotettu selkeämpää muutosta. Mavin johdon uudelleenjärjestely on tällainen viesti viljelijöille. Hallinnon toiminta pyritään muuttamaan viljelijöiden luottamuksen arvoiseksi.

Perjantainen mielenosoitus osui sopivasti ennen ensi viikon EU:n maatalousministerien kokousta. Asialistalla on uusi kriisipaketti maataloudelle. Tälle on tarvetta, mutta tuottajien ongelmia ei ratkota pelkillä kriisipaketeilla. Pylvään mielestä tarvitaan toimia suomalaisen tuotannon turvaamiseksi, kotimaisen ruuan ja työn puolesta. Näitä toimia voisivat olla hajautettu energiatuotanto, byrokratian karsinta ja suomalaisen tuotannon laatuvaatimusten lisääminen joukkoruokailuun. Koko maassa pitää olla mahdollisuus elää ja tehdä työtä, myös maaseudulla.