Pylväät paikoillaan

Eduskunta palasi kesän istuntotauolta peruskorjattuun eduskuntataloon syyskuun alussa. Eduskuntatalon komeat etuportaat on irrotettu ja ladottu uudelleen hyvään ryhdikkääseen järjestykseen. Nyt niitä on arvokasta nousta ylös. Näin ensimmäisen kauden kansanedustajana väistötiloissa opeteltu pari vuotta kääntyi vihdoin parlamentaariseen työhön suunniteltuun varsinaiseen päärakennukseen. Puitteet ovat kerta kaikkiaan hienot. Suomen kansan on hyvä iloita omasta itsenäisyyttä vahvistavasta graniitista rakennetusta parlamentista, joka aikoinaan yhdisti kansakunnan ja irrotti valloittajan ikeestä.

Avoimet ovet-tilaisuuksia eduskunnassa pidetään loka- ja marraskuussa. Tällöin kaikilla on mahdollisuus tulla katsomaan, mitä peruskorjauksessa on tehty. Aiemmin talossa vierailleet eivät välttämättä suurta eroa huomaa. Pinnat ovat puhtaat ja kiiltävät, vanha arvokkuus on kaivettu esiin pinttyneen lian alta. Kaikki on tehty käsityöläisten ammattitaidolla ja sitä jälkeä kelpaa kyllä ihailla. Eduskuntaan toki pääsee muulloinkin. Ohjattuja ryhmäkierroksia järjestetään lokakuusta lähtien. Taloon pääsee kyllä aiemminkin, vaikkapa pistäytymällä edustajien vieraana kahvilla. Noitakin kävijöitä talossa on jo näkynyt.

Syksyn väännöissä tulee olemaan tiivis tahti. Vanhan istuntosalin arvokkuuden soisi näkyvän käytöksessä salissa ja kuuluvan salissa pidettävissä puheenvuoroissa. Syksy näyttää, muuttuiko mikään, kun tunteita herättäviin hallituksen esityksiin salissa aletaan ottaa kantaa. Maakuntauudistus soten myötä työllistää eduskuntaa edelleen syksyllä. Valinnanvapauslain muutokset viivästyttävät lakipaketin käsittelyä kevätpuolelle, mutta paljon muuta käsitellään jo nyt syksyllä. Isoja asioita löytyy yksityistielaista sekä tieliikennelain uudistamiseen liittyvistä lakipaketeista. Tärkeitä kansalaisia arjessa koskevia asioita.

Alueemme tuottajille yksi merkittävimmistä uudistuksista on viljelijän sosiaaliturvan piiriin kuuluva lomituslain muutos. Alueen viljelijöiden rakentavia terveisiä on viety valmisteluun. Myös oikeudenmukaisempien kauppatapojen lait tulevat syksyllä eduskunnan käsittelyyn. Lain käsittelylle antaa pontta Maaseudun Tulevaisuuden kysely, jossa yli 60% suomalaisista piti kaupan määräävää asemaa tuomittavana. Elintarvikemarkkinoiden vinksahtaneesta tilasta lienee paras esimerkki Raision kampanja WWF:lle. Teollisuus unohti, että lahjoitus oli himpun suurempi kuin tuottaja saa konsanaan kaurahiutalepaketista. Se siitä kotimaisen elintarviketuotannon yhteen hiileen puhaltamisesta ja arvostamisesta.

Paluu vanhaan taloon toi myös vanhat ongelmat. Kahdessa vuodessa ehti sopivasti tottua väistötilojen reitteihin. Nyt joutuu opettelemaan taas uusia. Pää märkänä saa taas juosta pitkin käytäviä etsimässä oikeaa kokousta vain huomatakseen olevansa väärällä puolella taloa. Toistaiseksi en ole kokouksista myöhästynyt, muutaman kerran ollaan puheenjohtajan kanssa yhdessä oikeaa huonetta haettu. Letkautuksia saa kyllä kuulla jatkuvasti. Eräänkin kerran olen jo saanut vastailla kommentteihin vaalisloganin pylväistä. Kyllä ne ovat kaikki edelleen paikoillaan.