Keskustan Pylväs: Yksityistielaki selkeäksi ja ajantasaiseksi

27.06.2018

Monen suomalaisen arjen liikkuminen tapahtuu yksityisteillä. Tällä viikolla viimeistelty 360 000 kilometriä koskeva yksityistielain uudistus koskettaa siis useimpia suomalaisia.

Jatkossa yksityisteiden valtionavustukset jaetaan maakunnissa. Avustuskriteerit tarkentuvat ja niitä yhtenäistetään. Kriteereiksi tulee tiekunnan perustaminen ja tietojen merkitseminen rekisteriin. Tiekunnan perustamista ja lakkauttamista helpotetaan. Sen voi jatkossa tehdä ilman yksityistietoimitusta pelkällä osakkaiden omalla sopimuksella.

- Uudistusta koskevassa keskustelussa on noussut esiin erityisesti sopimustiet. Yksityistielain valtionavustuksia ei sovelleta sopimusteihin tälläkään hetkellä, joten tilanne ei ole muuttumassa. Kunnat voivat edelleen avustaa sopimusteitä ja yksityisteitä, jos ovat näin aiemminkin toimineet, kansanedustaja Pylväs (kesk.) toteaa. 

Uudistuksen myötä valtio, kunnat ja maakunnat voivat olla tiekuntien osakkaita. Hyötyjä maksaa- periaatteella mahdollistetaan tienpidon kustannusten jakaminen laajemmalle yksityistietä käyttävälle joukolle, Pylväs iloitsee. Enää ei ole mahdollista toistuvasti käyttää yksityisteitä ilman lupaa ja korvauksia. Maksut voidaan määrätä takautuvasti kolmelta vuodelta. Jokamiehen oikeuksiin ei puututa, vaan niiden nojalla yksityisteitä on mahdollista käyttää jatkossakin. Posti vapautetaan tiemaksuista ja erillisistä käyttöluvista laajan yleispalveluvelvoitteensa vuoksi.

Kunnalliset tielautakunnat lakkaavat toiminnan siirtyessä maakunnille. Pylvään mielestä on tärkeää, että nivelvaiheessa panostetaan yksityistieasioita koskevaan neuvontaan. Tielautakuntia vastaavat neuvonta- ja sovittelupalvelut voidaan toteuttaa maakunnallisina, mutta myös kunnissa olisi tärkeää olla vähintään yksi virkamies, jonka tehtävänä on käsitellä yksityisteitä koskevia asioita.

06.03.2019ISIS-taistelijoiden hakeutuminen Suomeen estettävä
19.02.2019Caruna osoitti maanomistajien oikeusturvan
24.01.2019Odotan mielenkiinnolla lunastuslakityöryhmän mietintöä
02.01.2019Vain koko maakunta
28.12.2018Kaasulla pitkin poikin
10.12.2018Isien asema parani lasten aseman ohessa
10.12.2018Keskustan Pylväs: Pelastuslaissa puututtiin arkisiin ongelmiin
16.10.2018Kalajokilaakso: Aluepolitiikka takaisin keskiöön
16.10.2018Keskusta nimesi eduskuntavaaliehdokkaat Pohjois-Pohjanmaalla
18.09.2018Keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin jäsenvaalin alustava tulos kansanedustajaehdokkaista

Siirry arkistoon »