Kalajokilaakso: Uudistuksilla kehitystä

14.09.2018

Energiakeskustelu tuntuu sähköistyvän entisestään. Sähkökulutus on suurempaa kuin koskaan ja kotimainen tuotanto on kauan sitten jäänyt kysynnästä jälkeen. Ydinvoimasta ei hetkeen ole energiantarpeeseen pelastusta, koskia ei saa enempää valjastaa ja aurinkoenergian saantokaan näille leveyksillä ei onnistu marraskuun ja huhtikuun välisenä aikana. Jatkuva energiakulutuksen lisäys katetaan jatkossakin naapurimaiden ystävällisellä ylituotantokapasiteetilla, jota ilman entistä heikommin pärjäämme.

Energia tulee seuraavissakin vaaleissa olemaan yksi varsin merkittävä keskustelunaihe. Hajautettu mahdollisimman pitkälle etenevä omavarainen energiantuotanto tuntuu olevan kaikille entistä houkuttelevampi vaihtoehto. Sillä vähennetään myös massiivisia sähkön siirtomaksuja. Tuulivoimalle ihmisten sietokynnys tuntuu toistaiseksi ylittyneen. Maanantaina Ylivieskan kaupunginvaltuusto antoi selvän viestin tuulivoiman kaavoitukselle. Ylivieskassa valtuuston enemmistö näkee, ettei tuulivoimalle ole tarvetta rakentaa laajemmin voimaloita kaupunkiin.

Energiakeskustelun ohella myös liikenneväylät ovat jatkuvasti ihmisten huulilla. Köyhä kansa sodan jälkeen onnistui rakentamaan kohtuullisen kattavan liikenneväylien verkoston joka puolelle maata. Nykyinen maailmanmittakaavassakin rikas valtio ei tunnu pystyvän pitämään enää näitä väyliä kunnossa. Eipä ihme, että ihmisten ymmärrys on hiukan tiukassa. Väylien kunnossapito tuntuu olevan se keskeisin ongelma. Erilaisten ulkoistusten myötä ja isojen kokonaisuuksien kilpailutuksella on työnjohto kovine katteineen ulkoistettu. Suorittaviin työtehtäviin rahaa ei olekaan enää jäänyt. Moni tieurakoitsija on lopen kyllästynyt tilanteeseen. Rohkeutta olisi myöntää tässäkin menettelyssä virheet ja purkaa välikäsille katoava rahanjakojärjestelmä. Siitä kiittää ensimmäisenä tiestön kunto ja niitä käyttävät ihmiset.

Uudistuksia ei ole varaa jättää edelleenkään tekemättä. Moni elämässä eteenpäin katsova on tottunut tuumaamaan, että ilman kehitystä ei ole tulevaisuutta. Sama pätee myös valtioon. Kuluvalla vaalikaudella Suomessa on tehty paljon uudistuksia ja lisää tulee vielä ennen vaaleja. Uudistuksia pitää tehdä myös jatkossa, jotta yhteiskunta säilyy kehityskykyisenä.

Työllisyysasteen nostosta, eli siitä, että entistä useampi työkykyinen on töissä, puhutaan edelleen tulevaisuuden menestystekijänä. Se vaatii uudistusta erilaisiin sosiaalitukiin liittyviin kannustinjärjestelmiin, jossa tukea saisi yhteiskunnassa juuri ne kaikkein heikompiosaiset, jotka ilman sitä tukea eivät pärjää. Sosiaalisin perustein saatavien tukien pitäisi niveltyä huomattavasti paremmin muuttuneisiin työmarkkinoihin ja työnkuviin, jotta työnteosta tulisi aina kannustavaa. Nyt verotuksen keinoin viedään viimeisetkin motivaation rippeet pätkätyöllistyä, osa-aikatyöllistyä tai käynnistää omaa pienimuotoista yritystoimintaa. Suomalainen sosiaaliturva kaipaa niiltä osin remonttia.

Juha Pylväs
Kansanedustaja (kesk.)
Ylivieska

19.06.2019Valiokuntapaikoista päätetty
18.06.2019Keskustan hallintovaliokuntaryhmä: ISIS-naisia ei voida tuoda Suomeen
18.06.2019Lisätalousarviossa vahva panostus liikennehankkeisiin
14.06.2019Hallitusohjelman tarkastelua laajemmasta näkökulmasta
29.05.2019 10:00Säätytalon hämyssä
08.05.2019Vasta neuvottelu!
06.03.2019ISIS-taistelijoiden hakeutuminen Suomeen estettävä
19.02.2019Caruna osoitti maanomistajien oikeusturvan
24.01.2019Odotan mielenkiinnolla lunastuslakityöryhmän mietintöä
02.01.2019Vain koko maakunta

Siirry arkistoon »