Caruna osoitti maanomistajien oikeusturvan

19.02.2019

Nykyisen hallituksen ohjelmaan kirjattiin lunastuslain muutostarve vajaa neljä vuotta sitten. Virkamiesten nihkeän suhtautumisen ja poliittisen ohjauksen puuttuminen oikeusministeriössä johti siihen, ettei lakimuutosta tällä hallituskaudella ehditty tehdä. Monet maanomistajat ympäri maata ovat jo pitkään tienneet lunastuslain puutteet ja korvaustasojen epäsuhdan. On halvempaa lunastaa maanomistajilta maata kuin aidosti neuvotella ja sovitella parhaimman ratkaisun löytymiseksi.

Caruna osoitti Pudasjärvi-Ranua -sähkölinjan tutkimuksessa lunastuslakia hyödyntävien yritysten asenteen. Maanomistajista ei paljon tarvitse murhetta kantaa saati neuvotella heidän kanssaan, kun voi suotuisaa lunastuslakia hyväksi käyttäen viedä maanomistajien maat ilmoitustyyliin. Samalla Caruna unohti tuolla työmaalla ilmoittaa maanomistajille selvitystyöhön kuuluvista metsänhakkuista etukäteen. Vaikka työn toteutuksen tekivät urakoitsijat, on yhtiöltä selvä signaali heille asenteesta, miten maanomistajia voimalinjayhtiöt kohtelevat.

Samaa viestiä on tullut paljon eri puolilta maata. Linjoja rakentavat yhtiöt polkevat häikäilemättä maanomistajien etuja. Koska laki antaa yhtiöille mahdollisuuden aina puoli-ilmaiseen maan käyttöoikeuden ryöstöön, ei neuvotteluhaluja tarvitse lainkaan.


Nykyien lunastuslaki on tullut perusteiltaan voimaan silloin, kun maata piti sähköistää. Monet lain tavoitteet ovatkin niiltä vanhoilta ajoilta. Nyt ajat ovat toiset ja linjoja rakentavilla yhtiöillä on enemmän euron kiilto silmissä kuin yhteiskunnan palvelualttius. Siksi lunastuslain uudistaminen pitää ottaa ehdottomasti tulevan hallituksen ohjelmaan. Maanomistajia on riistetty jo riittävästi.
08.05.2019Vasta neuvottelu!
06.03.2019ISIS-taistelijoiden hakeutuminen Suomeen estettävä
19.02.2019Caruna osoitti maanomistajien oikeusturvan
24.01.2019Odotan mielenkiinnolla lunastuslakityöryhmän mietintöä
02.01.2019Vain koko maakunta
28.12.2018Kaasulla pitkin poikin
10.12.2018Isien asema parani lasten aseman ohessa
10.12.2018Keskustan Pylväs: Pelastuslaissa puututtiin arkisiin ongelmiin
16.10.2018Kalajokilaakso: Aluepolitiikka takaisin keskiöön
16.10.2018Keskusta nimesi eduskuntavaaliehdokkaat Pohjois-Pohjanmaalla

Siirry arkistoon »