Hallitusohjelman tarkastelua laajemmasta näkökulmasta

14.06.2019

”Maailmanmenoa on tarkasteltava vähän laajemmasta näkökulmasta”. Näin tuumi Veikko Huovisen luoma korpifilosofi Konsta Pylkkänen sinisiä ajatuksia ajatellessaan. 

Tämä on hyvä ohjenuora myös hallitusohjelmaa tarkasteltaessa. Keskustavasemmiston hallitusohjelma, osallistava ja osaava Suomi, on tarkastellut Suomen ja maailmankin menoa laajemmasta näkökulmasta. Tämä alkoi jo hallitusneuvotteluvaiheessa. Neuvottelijat eivät siiloutuneet ministeriöittäin tai jumittuneet alkuvaiheessa eurovääntöihin. Asioita tarkasteltiin ilmiöpöydissä, monia kysymyksiä käsiteltiin useammassakin pöydässä. Kuten elämässäkin, myös hallitusohjelmassa asiat limittyvät, liittyvät toisiinsa eivätkä ole yksinkertaisia tai mustavalkoisia.

Maailma muuttuu nyt ehkä nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Tieto liikkuu maailmanlaajuisesti hetkessä. Kansainväliset yritykset ja niiden ratkaisut vaikuttavat Suomessa toimiviin yrityksiin ja sitä kautta työtekijöihin ja talouteen. Kansainvälinen politiikka heijastelee Suomeen nopeammin kuin vuosikymmeniä sitten. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja väestön ikääntyminen ovat asioita, joihin poliitikot joutuvat etsimään ratkaisuja kansallisia rajoja laajemmalta. Ilmastoasiat vyöryvät sellaisella voimalla päivittäin eri suunnista, että on ryhdytty puhumaan ilmastoahdistuksesta. Tulevaisuus voi näyttäytyä turvattomalta ja epävarmalta. Pieni ihminen tuntee voimattomuutta suurten asioiden edessä.

Meidän poliitikkojen on tarjottava realistisia ratkaisuja, luotava toivoa tulevaisuuteen. Me selviämme kyllä haasteista, kun uskallamme tehdä päätöksiä. Niiden on oltava reiluja ja oikeudenmukaisia. Niiden on tähdättävä sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesta kestävään yhteiskuntaan. 

Päätöksien perspektiivi pitää olla sellainen, että lastenlapsemme voivat olla ylpeitä siitä, että toimeen tartuttiin eikä nujerruttu ajelehtimaan ajopuuna toisten määritellessä suunnan. Ja hyvä on myös muistaa, että ilmastonmuutos lähtee ensimmäisenä meistä jokaisesta itsestä. Sitä ei voi ulkoistaa yhteiskunnalle eikä naapurille.
 

Entisenä kansallisen tason juoksijana en koskaan olisi voinut ajatella lähtöviivalla häviäväni kisaa. Täysistuntosalissa hallitusohjelmakeskustelua kuunnellessa aika moni tuntuu hävinneen jo valmiiksi. Eiköhän kuitenkin ensin koeteta päästä lähtöviivalta edes matkaan ja arvioida vasta sitten, tuleeko kramppi vai ei tämän hallitusohjelman kanssa.
03.06.2020Elvytysbudjetista rahaa myös liikennehankkeille
27.05.2020Ravintolat auki
07.05.2020Valtaa jaossa
15.04.2020Huoltovarmuuden turve
08.04.2020Yhdessä kriisin selätykseen
01.04.2020Yhdessä tästäkin selvitään
25.03.2020Yhdessä selviämme tästä
25.03.2020Traktoreiden kuljetuskapasiteetin parantaminen
11.03.2020Mikroyrittäjyyden arvonnousu
05.02.2020Parjattu turve

Siirry arkistoon »