Ilmastovouhotusta

07.08.2019

Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS julkaisi kuluvan viikon maanantaina tutkimuksen suomalaisten asenteista ilmastonmuutoskeskusteluun. Ihmisten kanssa paljon poliittista keskustelua käyvänä, tutkimusten tulokset eivät yllättäneet.

Ilmastonmuutokseen suhtautuminen jakaa suomalaiset varsin vahvasti erilailla asiaan suhtautuviin. Toisille asia on aivan turhaa vouhotusta ja toisille elämäntapaa ohjaava kauhukuva.Ilmastokeskustelussa ovat jalat irronneet maasta jo kauan sitten. Tosiasia on, että ilmasto lämpenee.

Faktat osoittavat myös sen, että maapallomme rikkauksia röyhkeästi ryöväävä elintapamme vauhdittaa hiilidioksidin määrää ilmakehässä. Ilmastonmuutoksen hillinnän keinoista mielipiteet sitten jakaantuvat.

Tuohon muutoksen hillinnän keskusteluun pitäisi vihdoin saada arvot mukaan. Keskustelu on jo pitkään vellonut NIMBY-ilmiön tasolla. Ilmiö kuvaa siis sitä, että ilmastonmuutosta pitää hillitä kaikin mahdollisin keinoin, kunhan minun ei tarvitse omia kulutustottumuksia tai elintapojani muuttaa mitenkään.

Ilmastonmuutoksen hillitsemisen nimissä naudanlihantuotanto on julistettu lähes rikolliseksi, maaseudulla asuminen itsekkääksi ilmastontuhoamiseksi ja metsien hakkuut pöyristyttäväksi. Tässä vouhkaamisessa puolueeton monilta eri tahoilta tehty ilmastojalanjäljen tutkimus on kuitenkin aivan lapsipuolen asemassa.

Naudanlihantuotanto on globaalia bisnestä ja niin kauan kuin ihmisen pitää elääkseen syödä, jossain päin maailmaa naudanlihaa tuotetaan. Hyvinvointivaltioissa kaikki voivat omantunnon puhdistamiseksi siirtyä kasvisruokaan, mutta silti Brasilian sademetsiä tullaan hakkaamaan kiihtyvällä tahdilla nautojen laidunmaiksi.

Kaupungistumisen hiilijalanjälkeä ei ole paljoa laskeskeltu. Betonikerrostalokorttelit päällystettyine asfalttipihoineen ja -katuineen eivät hiiltä sido. Ilmastovouhkaus saa myös koomisia piirteitä. Naurettavin lienee Googlen järjestämä ilmastokokous Italiassa. Paikalle säntäsi maailman napaihmiset ja julkkikset omilla suihkukoneillaan ilmastonmuutosta murehtimaan. Myös Suomessa julkisuuden henkilöt tekevät häikäilemättömästi bisnestä ja omaa brändiään tärkeäksi ilmastovouhkaamisella ja lentelemällä milloin missäkin päin maailmaa luontoa suojelemassa.

Ilmastonmuutoksen hidastamisen ratkaisija on lähempänä kuin arvaammekaan. Se löytyy nimittäin peilistä! Kerskakulutus on kaikkein merkittävin ilmastonmuutosta kiihdyttävä tekijä. Pullovedestä, kertakäyttöisistä kahvimukeista ja tarpeettomista heräteostoksista luopuminen on kaikkein helpoin ja nopein keino hillitä ilmastonmuutosta.

Kolumni Kalajokilaakso -lehdessä 7.8.2019

16.06.2020Keskustalaiset tyytyväisiä terrorismilainsäädäntöön esitettyihin muutoksiin: Kotimaisten ääriliikkeiden toiminta pitää myös arvioida
15.06.2020Investointeja ja koulutusta!
03.06.2020Elvytysbudjetista rahaa myös liikennehankkeille
27.05.2020Ravintolat auki
07.05.2020Valtaa jaossa
15.04.2020Huoltovarmuuden turve
08.04.2020Yhdessä kriisin selätykseen
01.04.2020Yhdessä tästäkin selvitään
25.03.2020Yhdessä selviämme tästä
25.03.2020Traktoreiden kuljetuskapasiteetin parantaminen

Siirry arkistoon »