Pihasudelle nappi ohtaan!

20.11.2019

Keskustelu susien ympärille käy kiivaana päivästä toiseen. Luottamus tutkimukseen ja varsinkin Luken toimintaan on pöyristyttävän heikkoa. Syytä löytyy varmasti Luken tutkijoiden toimista, mutta suurelta osin luottamuspulan syy on nuotioilla rakennetuista legendoista. Silti luottamuksen puute on syytä ottaa vakavasti. Mitään laajaa tutkimusta ei tehdä ilman metsästäjien ja metsissä liikkuvien havaintoja.

Mitä enemmän sudet kiertelevät helpon ravinnon perässä pihapiirin ja asutusten tuntumassa, sitä varmemmin vahinkojen määrä tulee kasvamaan. Jokainen suden suuhun joutunut metsästyskoira, lammaskatras tai nauta on liikaa. Tavallisen ihmisen oikeustajuun ei mahdu millään se, että joku Brysselissä päättää, onko meillä susia riittävästi. Samaa oppimestarimaista otetta tuntuu olevan Helsingissäkin.

Pihalla koiran kimpussa tai lammaslaumassa riehuva susilauma ansaitsee heti napin ohtaan kyselemättä! Jokaisella on oikeus puolustaa omaisuuttaan ja eläimiään. Viranomaisten tehtävä on sitten katsoa, että uhkatilanne on ollut aito.

Jos pihoilla pörräävä susi aiheuttaa uhkatilanteita, niin poistolupia myöntää poliisi. Näitä lupia on alkanut saamaan kiitettävällä ripeydellä, kiitos poliisin uusien ohjeiden

Toinen keino on vahinkoperusteiset luvat, joita riistakeskus myöntää jatkuvasti. Vanhat, sairaat ja nälkiintyneet yksilöt tulevat asutuksen liepeille pyörimään helpon ravinnon toiveesta. Näille pitää poistolupa irrota nopeasti. 

Kolmas keino on suden kannanhoidollinen metsästys. EU- tuomioistuin antoi langettavan tuomion Suomen harjoittamaan suden kannanhoidolliseen metsästykseen. Ministerimme on kuitenkin hakenut edelleen ratkaisua kannanhoidollisen metsästyksen jatkamiseen. Tuomion jälkeen perustelut pitää olla entistä tarkemmat. 

Metsästäjien apua susikannan oikean koon selvittämiseksi tarvitaan edelleen. Tassu-järjestelmän laiminlyönti on laukaus omaan nilkkaan. Ilman metsästäjien havaintoja susien liikkeistä ja laumojen koosta on kannanhoidollinen metsästys aina vain vaikeampaa. Samoin haittaperusteisesti poistettavien yksilöiden todentamiseksi ovat Tassu-havainnot äärettömän tärkeitä. 

Susi ei kuulu suomalaisten pihoihin, vaan suomalaiseen luontoon karhun ja ilveksen tavoin. Kannanhoidollinen metsästys näillä kahdella muulla pedolla on pitänyt kannan elinvoimaisena ja riittävän arkana pysyäkseen poissa ihmisten pihoista ja asutuksen liepeiltä. Sama pitää saada sudelle. On vaarallista, jos kansalaiset menettävät susien keskellä luottamuksen viranomaisten ja päättäjien toimiin. Silloin on yhteiskunnan rauha kaukana.

Kolumni Kalajokilaakso -lehdessä 20.11.2019
01.04.2020Yhdessä tästäkin selvitään
25.03.2020Yhdessä selviämme tästä
25.03.2020Traktoreiden kuljetuskapasiteetin parantaminen
11.03.2020Mikroyrittäjyyden arvonnousu
05.02.2020Parjattu turve
29.01.2020Iloitsen biokaasuohjelmasta
03.01.2020Populismia, vuotamista ja ajautumista
18.12.2019Paljon puhetta budjetista
04.12.2019Maakuntien puolustaja on poissa
20.11.2019Pihasudelle nappi ohtaan!

Siirry arkistoon »