Paljon puhetta budjetista

18.12.2019

Lauantai oli raskas päivä. Kollega Antti Rantakangas siunattiin Pulkkilassa haudan lepoon. Kirkko oli täynnä saattoväkeä. Sadat adressit, kymmenet kukkalaitteet ja kauniit puheet toivat jokaisen läsnäolijan iholle sen, että maakuntien vahva yli puoluerajojen arvostettu vaikuttaja ja pidetty mies on poissa.  

Viime viikolla valtiovarainvaliokunta sai päätökseen syksyn tärkeimmän mietintönsä. Se hyväksyi omalta osaltaan valtion ensi vuoden tulo- ja menoarvion eli budjetin. Eniten mielenkiintoa herättävät aina eduskunnan lisäykset eli ”joululahjarahat”. Halusin pitää omalta osaltani huolta siitä, että Antti Rantakankaalle kaksi tärkeää hanketta, Juotennivan silta ja Haapajärven kunnostus, menivät eteenpäin. Muita hankkeita, joille osoitettiin rahoitusta, olivat Ylivieskan kevyen liikenteen väylä, Taanilan alueen tulvavesien hallinta, Metsähallitukselle Peuranpolun rakenteiden kunnostaminen sekä turvemaiden hiilidioksiditutkimus ja Ruukin yksikön nurmien fosforilannoitustutkimus.  Olin tyytyväinen, että puurtaminen sitkeästi toi hankkeille rahoituksen.

Hyvä on kuitenkin muistaa, että vaikka hankkeet ovat äärimmäisen tärkeitä alueille, niin paljon tärkeämpää on budjetin kokonaisuus. Talouden tasapainon kannalta on välttämätöntä, että rakenteellisten uudistusten toimeenpanoa jatketaan. Lisäksi pitää parantaa talouden kasvuedellytyksiä. Myös panostukset tutkimukseen, tieteeseen ja osaamiseen ovat Suomen menestymisen, kilpailukyvyn ja hyvinvoinnin keskeisiä edellytyksiä. Unohtamatta vahvaa yrittäjyyttä sekä hyvää työllisyyspolitiikkaa.

Tällä viikolla budjetista riittää puhetta yötä myöten eduskunnassa. Sen käsittelyssä on joka vuosi sama rytmi. Sitä käsitellään pääluokka eli käytännössä ministeriö kerrallaan. Illat ja yöt edustajilla on mahdollisuus käyttää pidemmät puheenvuorot puhujakorokkeelta ja niitä käytetäänkin aamuyön tunneille. Viime vuonna olin täysistuntosalissa puolen yön aikaan, kun maa- ja metsätalouden pääluokan viimeiset puheenvuorot käytettiin. Seuraavana aamuna edellisen päivän pääluokista äänestetään.

Vaikka tahti on tiivis ja asiaa paljon, on budjettiviikon täysistunnoissa oma, ainutlaatuinen tunnelmansa. Omien valiokuntien aiheet ovat hyvinkin tuttuja ja niihin pääsee tutustumaan erittäin syvällisesti syksyn aikana. Muiden valiokuntien tärkeimpien asioiden pikakertauksen saa kuuntelemalla käsittelyn aikana puheenvuorot.

Tämä on kuluvan vuoden viimeinen kolumnini. Kiitos kaikista eri kanavien kautta tai henkilökohtaisesti tulleista palautteista. Rauhallista ja rentouttavaa joulua sekä hyvää uutta vuotta 2020!


Kolumni Kalajokilaakso -lehdessä 18.12.2019

16.06.2020Keskustalaiset tyytyväisiä terrorismilainsäädäntöön esitettyihin muutoksiin: Kotimaisten ääriliikkeiden toiminta pitää myös arvioida
15.06.2020Investointeja ja koulutusta!
03.06.2020Elvytysbudjetista rahaa myös liikennehankkeille
27.05.2020Ravintolat auki
07.05.2020Valtaa jaossa
15.04.2020Huoltovarmuuden turve
08.04.2020Yhdessä kriisin selätykseen
01.04.2020Yhdessä tästäkin selvitään
25.03.2020Yhdessä selviämme tästä
25.03.2020Traktoreiden kuljetuskapasiteetin parantaminen

Siirry arkistoon »