Maakuntien puolustaja on poissa

04.12.2019

Kymmenen päivää sitten moni pitkään yhteisissä asioissa mukana ollut sai lukea järkyttävän uutisen. Rantakankaan Antti oli menehtynyt sairaskohtauksen saaneena Helsingissä. Uutinen pysäytti monen ja moni alueen päättäjä koki yhden vahvan vaikuttajan ja maakuntien puolustajan poistuneen. 

Aluekehityksestä ja maakuntien asemasta on jälleen alettu puhumaan sille kuuluvalla vakavuudella. Moni yritys toimii edelleen toimipisteidensä kautta eri puolilla Suomea, vaikka pääkonttori pääkaupunkiseudulla olisikin. Maakuntien menestys ja aluepolitiikan keinot ovat siksi erittäin merkittävä tapa pitää koko Suomea vahvalla kasvu-uralla. Näistä asioista Antti Rantakangas muisti pitää eduskunnassa ääntä. Antti jaksoi puhua aluepolitiikan merkityksestä silloinkin, kun muut eivät halunneet siltarumpusyytösten tai kyläpolitikoinnin maineessa olleeseen aiheeseen kajota.  

Aluekehityksen merkitys on nykyisessä hallitusohjelmassa nostettu uuteen merkitykseen. Alueiden merkitys on nostettu sille kuuluvaan arvoon ja kirjauksella on toimintaan myös valtion budjetissa oma sijansa. Nämä kirjaukset ovat hallitusohjelmaneuvotteluissa kirjattu pitkälti Antin erinomaisten neuvottelutaitojen ja yhteistyökyvyn ansiosta. Vaikeissa neuvotteluissa kokemus ja taito ovat aina eduksi. Siksi maakuntien merkitys ja niihin panostus on kirjattu vahvasti hallitusohjelmaan. 

Vaikka tunsin Antin yli kaksikymmentä vuotta, eniten tekemisissä olimme kuluneen syksyn aikana. Kuljimme usein yhdessä perjantaisin Oulun lentokentältä samalla autolla kotejamme kohden ja ennätimme purkaa viikon tapahtumat ja poliittiset suunnitelmat reilun tunnin ajomatkan yhteydessä. Antti oli intoa täynnä uudesta roolistaan eduskuntaryhmässä ja vaikuttamisen nälkä oli silminnähden aistittavissa. Nälkä kuului myös väkevänä keskustelijana ja opposition haastajana eduskunnan salikeskusteluissa. Myös hyvä yhteistyömme ja keskinäinen arvostus sekä vankka luottamus antoi Antille runsaasti vauhtia edistää maakunnallemme tärkeitä asioita. Se työ jäi nyt pahasti kesken. Suuret saappaat jäivät toisten täytettäviksi. 

Antille oli perhe ja varsinkin tyttöjen menestys tärkeää. Lähes jokaisella kotimatkalla tyttöjen elämästä tai koulumenestyksestä jotain lauseen kahden verran nousi esiin. Vahva kaipuu perheen ja lasten luo oli aistittavissa joka perjantain kotimatkalla. Antti on viimeisen matkansa tehnyt. Maakunta on menettänyt yhden historiansa vaikuttavimman puolustajan.

Kalevan kolumni 4.12.2019

01.04.2020Yhdessä tästäkin selvitään
25.03.2020Yhdessä selviämme tästä
25.03.2020Traktoreiden kuljetuskapasiteetin parantaminen
11.03.2020Mikroyrittäjyyden arvonnousu
05.02.2020Parjattu turve
29.01.2020Iloitsen biokaasuohjelmasta
03.01.2020Populismia, vuotamista ja ajautumista
18.12.2019Paljon puhetta budjetista
04.12.2019Maakuntien puolustaja on poissa
20.11.2019Pihasudelle nappi ohtaan!

Siirry arkistoon »