Kohti väljempää Suomea

24.02.2021

Viimeisen vuoden aikana monen elämään vaikuttanut Covid- 19 on jättänyt jälkensä myös suomalaisten työntekoon ja ajatteluun työn tekemisestä. Korona-aikana yli miljoona suomalaista on tehnyt työtä etänä. Tämä ei 20 vuotta sitten olisi onnistunut. Työelämän meno eteenpäin merkitsee myös aluepolitiikassa uutta lukua. Enää työ ei määrittele automaattisesti sitä, missä ihmisen pitäisi asua.

Aiemmin ihminen on joutunut muuttamaan työn ja opiskelun perässä, usein vastentahtoisesti. Lyijykynien ja kirjoituskoneiden kaudella valtion virat ja yritysten pääkonttorit ovat keskittyneet keskuksiin kuten niiden tuoma kehitys ja työ.

Tähän on tulossa merkittävä muutos. Ihminen voi nykyvälinein työskennellä ”monipaikkaisesti”, kotoa, konttorilta, tai vaikkapa mökiltä.  Työ, yrittäminen ja opiskelu kulkevat yhä useammin ihmisen perässä eikä toisinpäin. Muutos antaa ihmisille enemmän vapautta valita omien mieltymystensä mukaisesti asuin- ja elinpaikkansa.

Koko Suomen asumisen mahdollisuus on ollut keskustalaisille tärkeää jo pitkään. Etätyön lisääntyminen innoitti pohdiskelemaan myös elämän, työelämän ja Suomen nykytilannetta. Tuloksista kirjoitimme ohjelman ja siinä työssä itsekin olin mukana.

Ohjelmakokonaisuudessa esitellään Keskustan vaihtoehto monipaikkaiseksi Suomeksi.  Vihreä lanka on uudenlainen aluepoliittinen ote ja ajattelumalli. Perinteisesti ymmärretyn aluepolitiikan rinnalle ja vahvistamaan tulee ihmisistä lähtevä aluepolitiikka. Tämä tarkoittaa uudistuksia, joilla yhä useammalle mahdollistetaan vapaus valita opiskelu-, työ- ja asuinpaikkansa toiveidensa mukaan.

Tämä antaa mahdollisuuksia toteuttaa toiveen hyvästä elämästä, olivat ne ajankäytön tai paikan osalta millaiset tahansa. Vaikka pariskunnan toinen puolisko tekisi töitä Turkuun ja toinen opiskelisi Rovaniemellä, voi koti olla vaikkapa Oulaisissa. Oma toive ratkaisee. Etenkin pienempien paikkakuntien yrityksille muutos merkitsee entistä parempia mahdollisuuksia löytää osaajia tietotyöhön.

Muutosta on tuettava poliittisilla päätöksillä. Esimerkiksi verkkoyhteydet on laitettava kuntoon. Vapaa-ajan asunnot pitää voida helpommin muuttaa vakituisiksi kodeiksi. Palvelujen käytössä kankea byrokratia ei saa tulla sujuvan arjen tielle.

Todellisuutta on sekin, että monille etätyö ja monipaikkainen elämä ei ole mahdollista. Eivätkä kaikki tällaista haluakaan. Hekin hyötyvät läheistensä väljemmän elämän, kotiseutunsa virkeämmän elämänmenon tai vaikkapa ruuhkien vähenemisen muodossa.

Väljemmän elämänmenon Suomi on mahdollisuus ihmisille ja alueille. Sen edistämiseksi riittää työtä niin politiikassa kuin yrityksissäkin. Ihmisten valinnanvapaus on ennen kaikkea voitto maaseudulle.

Kolumni on julkaistu Seutumajakka -lehdessä 24.2.2021

21.04.2021Turpeeseen meni
14.04.2021Ylivieska on seutukaupunkien eliittiä
29.03.2021Elämänmakuinen vanhuus
17.03.2021Autoilu ja liikkumisen vapaus
16.03.2021Keskustan Kalmari, Kärnä, Savola ja Pylväs: Suomi tarvitsee arkijärkeä ja kestävää elvytystä
03.03.2021Lomituksen on toimittava myös poikkeusoloissa
03.03.2021Ihmisten aluepolitiikkaa Suomeen
24.02.2021Kohti väljempää Suomea
31.01.2021Energiapolitiikan ihmeellisyydet
13.01.2021Rakentaen vai repien

Siirry arkistoon »