Keskustan Kalmari, Kärnä, Savola ja Pylväs: Suomi tarvitsee arkijärkeä ja kestävää elvytystä

16.03.2021

Suomen luontopaneeli arvio eilen hallituksen esittelemien elvytystoimien elvytys- ja luontovaikutuksia. Keskustan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenet kiittelevät luontopaneelia aiheen esille nostamisesta.

Raportissa kiitellään monia hankkeita, jotka ovat myös keskustalle tärkeitä. Näitä hankkeita ovat esimerkiksi vaelluskalakantojen parantaminen ja vaellusesteiden purkaminen, lintukosteikkojen kunnostaminen sekä tarpeettomasti ojitettujen soiden ennallistaminen.

Samaan aikaan keskustalaiset hämmästelevät Luontopaneelin linjauksia esimerkiksi metsien käyttöä ja biotaloutta koskien.

Keskustalle maa- ja metsätalous eivät ole ongelmia vaan osa ratkaisua. Maaseutu ei jouda museoon.

Keskusta näkee ihmisen osana luontoa ja haluaa, että kestävää luonnonvarojen käyttöä edistetään. Tämä on jo vuosisatainen ylisukupolvinen perinne. Jätettäköön maa yhtä hyvässä kunnossa seuraaville sukupolville, kuin mitä sen itse saimme. Se vaatii sen, että maaseutu pidetään elinvoimaisena.

Resurssimme ovat vajaakäytössä ja vaikkapa kotimaista valkuaistuotantoa, energiantuotantoa tai uusien biotuotteiden valmistusta voi huoletta lisätä. On epäeettistä siirtää kulutuksen aiheuttama taakka maan rajojen ulkopuolelle.

Puupohjaiset innovaatiot ovat vasta valtaamassa maailmaa, ja fossiilisia raaka-aineita korvatessaan niiden potentiaali on mittaamaton. Jokainen investointi luo työtä ja toimeentuloa maakuntiin. Samalla kasvanut puun kysyntä heijastuu metsänomistajille ja näkyy koko arvoketjussa.

Valiokunnan keskustalaiset puolustavat kotimaista maa- ja metsätaloutta. Suomessa puuston vuotuinen kasvu on noin 108 miljoonaa kuutiometriä. Vuonna 2019 runkopuun hakkuukertymä oli noin 73 miljoonaa kuutiometriä. Puuston vuotuinen kasvu on 1970 -luvulta lähtien ollut selvästi poistumaa suurempi.

Haluamme myös jatkossa, että biotalouteen liittyvät teollisuuden investoinnit tehdään Suomeen.  Hetki sitten uutisoitiin Kemiin rakennettavasta Suomen metsäteollisuuden historian suurimmasta investoinnista, joka on arvoltaan 1,6 miljardia euroa. Suomalaisella metsäteollisuudella on merkittävä tehtävä vientiteollisuutemme osalta. Samalla luomme hyvinvointia ja työpaikkoja ympäri maan.

Keskustalaisille ilmastonmuutos itsessään ei ole ongelma. Suomi elää jatkoissakin luonnonvaroistaan, joiden kestävä käyttö luo työtä ja toimeentuloa koko Suomeen. Maamme hyvinvoinnin pohja on aina perustunut suomalaiseen metsään ja metsäteollisuuteen.

Keskusta tavoittelee vaihtoehtoa, jossa vihreä siirtymä tukee talouden rakennemuutosta ja luo uutta hyvinvointia. Tarvitsemme esimerkiksi tuotekehitystä ja tukea, jotta esimerkiksi kasviproteiinit tuotetaan jatkossa Suomessa. Emme tule edistämään suomalaisen liha- tai maidontuotannon tai muiden maaseutuelinkeinon alasajoa.

Keskustana puolustamme jokaista rehellisesti työtään elääkseen tekevää suomalaista, hänen kotiaan ja perheensä toimeentuloa maalla tai kasvukeskuksissa.

21.04.2021Turpeeseen meni
14.04.2021Ylivieska on seutukaupunkien eliittiä
29.03.2021Elämänmakuinen vanhuus
17.03.2021Autoilu ja liikkumisen vapaus
16.03.2021Keskustan Kalmari, Kärnä, Savola ja Pylväs: Suomi tarvitsee arkijärkeä ja kestävää elvytystä
03.03.2021Lomituksen on toimittava myös poikkeusoloissa
03.03.2021Ihmisten aluepolitiikkaa Suomeen
24.02.2021Kohti väljempää Suomea
31.01.2021Energiapolitiikan ihmeellisyydet
13.01.2021Rakentaen vai repien

Siirry arkistoon »