Työllisyyttä ja taloutta

08.09.2021

Koronan hivenen hellittäessä sain viikonloppuna vierailla jälleen tapahtumissa ja yleisötilaisuuksissa. Jututin ihmisiä, kuuntelin palautetta. Sitä tuli paljon. Useat keskustelut ja terveiset tuovat päätöksentekoon pohjalle monia kansalaisia vaivaavia asioita ja yllättäviä kokemuksia byrokratian kukkasista. On tärkeää kuunnella eri mieltä olevia. Vain omassa poterossa istuminen ja huutelu ei vie asioita eteenpäin. Asiat eivät ole niin mustavalkoisia, kuin omassa kuplassa voi näyttää.

Viikonloppuna vietettiin myös suomalaisen ruoan päivää ja yrittäjän päivää. Näitä päiviä meistä jokainen voi omilla valinnoillaan viettää ympäri vuoden.

Tällä viikolla käydään yksi politiikan vuoden tärkeimmistä neuvotteluista eli budjettiriihi. Tätä kirjoittaessa riihtä on juuri aloiteltu. Toki taustatyötä on tehty jo pidempään. Puolueet ovat asettaneet omia tavoitteitaan. Hallitusohjelmaa on selattu. On hyvä välillä palauttaa mieliin, mitä hallitusohjelmaneuvotteluissa sovittiin. Keskusta esimerkiksi vaati, että yrittäjien verotusta ei kiristetä. Näin on myös toimittu.

Budjettiriihessä on syytä pitää mielessä kaksi isoa ratkaistavaa asiaa. Ne ovat työllisyys ja velka. Suurtyöttömyys, jättivelka ja jatkuva alijäämä eivät saa olla hyväksyttävä asioiden tila. Vastuullinen taloudenpito on ainoa kestävä tapa tarjota mahdollisuudet hyvään elämään myös tulevaisuudessa. Pitää mukana heidätkin, jotka eivät muuten pärjäisi. Yli 300 000 suomalaista on vailla töitä. Samaan aikaan maassa on työvoimapulaa. Yrittäjät tuskailevat tulevaisuuttaan ja valtio on veloissa korvia myöten.

Tämä on todellisuutta nyky-Suomessa ja se pitää sekä tunnistaa että tunnustaa. Päätä pensaaseen laittamalla tai keskittymällä lillukanvarsiin asiat eivät etene. Syntyy vaan paljon höttöpuhetta, joka häviää maailman tuuliin hetkessä.

Asioita on uskallettava laittaa tärkeysjärjestykseen. Pitää keskittyä oikeisiin ongelmiin ja hakea niihin ratkaisuja. Kaikki muu on toissijaista. 

Hallituksen tärkein tehtävä on saada Suomi ulos tästä kurimuksesta. Takaisin jaloilleen ja nousuun. Se tarkoittaa ihmisille töitä ja yritysten toimintaedellytysten parantamista. Velka pitää saada hallintaan ja kaikki on pidettävä mukana.

Edessä on isojen asioiden syksy, joka mittaa jokaista päättäjää eri tasoilla. Kyse on Suomen ja sen alueiden selviytymisestä.

Nyt pitää tehdä päätöksiä, jotka ovat kiinni siinä todellisuudessa, jossa maa makaa. Siinä todellisuudessa, jossa ihmiset elävät toiveineen, pelkoineen ja huolineen. Oikeassa elämässä ja oikeissa ongelmissa. Niistä budjettiriihessään on kysymys.

Kolumni on julkaistu Kalajokilaakso -lehdessä 8.9.2021

17.03.2023Välitilinpäätöksen aika
09.03.2023Talouskasvu lähtee yrityksistä
24.02.2023Talous kuntoon - byrokratia kuriin
27.01.2023Edunvalvontaa
26.01.2023Veroasiaa vaalikentille
18.01.2023Vaikuttamisen paikka
09.01.2023Tieteellinen totuusko
28.12.2022Sähköä ilmassa
18.11.2022Näpit irti metsistä
03.11.2022Elintärkeä energia

Siirry arkistoon »