Kansa on puhunut, pulinat pois

27.01.2022

Historian ensimmäiset aluevaalit on käyty. Vaalien tulos on ollut monille yllätys. Pettymyksen kiukkuisia purkauksiakin on julkisuudessa jo kuulunut. Demokratiaan kuuluu, että ne päättävät, jotka äänioikeuttaan käyttävät.  Laimeaa äänestysaktiivisuutta on turha surkutella. Joku päättää aina. Äänestämättä jättäminenkin on henkilökohtainen valinta ja päätös. Siitäkin on syytä kantaa vastuu.

Hyvinvointialuevaaleissa päätettiin meidän jokaisen lähipalveluista. Sosiaalitoimen, terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut ovat meitä jokaista läheisesti koskettavia asioita. Niistä on vaikea rakentaa populistista vastakkainasettelua tai sotkea ne ilmastonmuutokseen. Perusasiat ovat meille kaikille ihmisille samat. Niistä puhuvat menestyivät näissä vaaleissa tulosten perusteella.

Hyvinvointialueiden työt alkavat välittömästi. Vaikka valittujen valtuustojen kausi alkaa virallisesti vasta maaliskuun alusta, on työsarkaa tehtävä heti tällä viikolla. Valtuutetut opastetaan maakunnan sirpaleisen palvelurakenteen syövereihin, jotta päättäjät pääsevät sisään alueensa monimuotoisuudesta. Ylivieskan nuorehko väestö kaipaa aivan toisenlaisia palveluita kuin jossakin muualla maakunnassa voimakkaasti vanheneva väestö. Palvelutarve näillä alueilla on aivan toinen. Toisessa kaivataan enemmän neuvolapalveluita ja toisessa vanhustenhoidon palveluita. Näihin haasteisiin myös uuden hyvinvointialueen on kyettävä vastaamaan. Siinä on uudelle valtuustolle työsarkaa.

Ennen vaaleja julkisessa keskustelussa pelättiin Oulun ylivaltaa. Pelottelu näyttää herättäneen ihmiset. Tuloksia selatessa, monen kohdalla on selvästi havaittavissa äänten keskittäminen oman paikkakunnan ehdokkaalle. Kansalaisten tavoitteet ja toiveet toteutuivat ja monesta maakunnan eteläosan kunnasta nousi aluevaltuustoon yksi tai useampi valtuutettu. Se tietää maakunnan tasapuoliselle kehittämiselle varmasti hyvää. Oulun selvä ylivalta jäi haaveeksi.

Valtuutettujen työ ei tule olemaan helppo. Kasvavien palvelutarpeiden lisäksi rahat ovat rajalliset. Jatkuvan keskittämispuheen sijaan nyt olisi hyvä keskittyä myös palvelujen kehittämiseen ja menettelytapojen uudistamiseen. Tämä iso uudistus antaa siihen loistavan mahdollisuuden. Pelkällä palvelujen keskittämisellä tuskin saadaan mitään säästöjä aikaan. Palvelun ja hoidon halvin tapa ennaltaehkäisyn jälkeen on ajoissa saatu oikea hoito.

Lämmin kiitos äänestäjille luottamuksesta! Aluevaltuutetun työ alkaa.

Kolumni on julkaistu 26.1.2022 Kalajaskassa

09.04.2022Tarvitaan kansallinen omavaraisuussopimus
07.04.2022Perusasioiden politiikkaa
23.03.2022Huolenpito turvallisuudesta on tärkeintä
10.03.2022Uusi aika
24.02.2022Tukalia aikoja
23.02.2022Energiaongelma
18.02.2022Energian hintojen nousuun täsmätoimenpiteitä
17.02.2022Vakaasti eteenpäin
27.01.2022Kansa on puhunut, pulinat pois
13.01.2022Lähipalvelut vai keskittäminen?

Siirry arkistoon »