Lähipalvelut vai keskittäminen?

13.01.2022

Aluevaalien loppusuora aukeaa. Vaalipäivään sunnuntaihin 23.1. on reilu viikko.

Kokoomus on gallupeissa paalupaikalla. Seuraavina tulevat SDP, perussuomalaiset ja keskusta. Vaalit kuitenkin ratkaistaan vasta uurnilla. Kaikki on vielä mahdollista.

Äänestysprosentin uumoillaan jäävän alhaiseksi. Sanotaan, että kansa ei vaaleista tiedä eikä sitä kiinnosta. Jos oma ja läheisten terveys, hyvinvointi ja turvallisuus eivät ihmisiä kiinnosta, niin mikä sitten?

Vaalien vähättelijöillä on ketunhäntä kainalossaan. Näillä vaaleilla nimittäin on väliä.

Nyt päätetään siitä, millaisia ja missä suomalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut tulevaisuudessa ovat. Ja puolueiden linjoissa on toden totta eroja.

Keskustan linja on turvata sosiaali- ja terveyspalvelut tasa-arvoisesti kautta Suomen. Lähipalveluja pitää vahvistaa. Siksi tavoitteemme on, että jokaisessa kunnassa on vähintään yksi sosiaali- ja terveysasema.

Ihmisen pitää saada hoitoa yhdellä yhteydenotolla ja oikea-aikaisesti. Kaiken tämän edellytyksenä on, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus viimein toteutetaan.

Kokoomuksen linjasta tulee mieleen sadun susi lampaan vaatteissa. Suomalaisille luvataan parempia sosiaali- ja terveyspalveluja. Todellisuus on toinen.

Kokoomus halusi viime kesäkuussa eduskunnassa kaataa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen. Eikä siinä kaikki. Kokoomus myös esitti kuluvan vuoden vaihtoehtobudjetissaan uudistuksen toimeenpanorahoitukseen tuntuvia leikkauksia.

Kokoomuksen vaihtoehto siis on, että mitään ei tarvitse tehdä.

Kokoomuksen linja tarkoittaisi, että ihmisten postinumeron ja lompakon paksuuteen perustuva eriarvoistuminen jatkuu. Rahalla saa ja hevosella pääsee, jos hoitoa tarvitsee.

Kokoomuksen mukaan jokaisessa kunnassa ei myöskään tarvitse olla sosiaali- ja terveyspalveluja. Sen politiikalla palvelut siis keskittyisivät voimallisesti.

Kokoomuksesta on sanottu – puheenjohtaja Orpoa myöten –, että tällaisen sanominen on Keskustan ”keinotekoista vastakkainasettelua.” Ei tässä ole mitään keinotekoista. Puolueiden linjoissa on isoja ja pitkäaikaisia eroja.

Pitää muistaa, että vielä muutama vuosi sitten Kokoomus oli lopettamassa Suomesta yli 200 kuntaa.

Lähipalvelut vai keskittäminen? Se on aluevaalien tosiasiallinen pääkysymys.

Sitä pitää ihmetellä, mikä on saanut perussuomalaiset kannattamaan kokoomuksen keskittävää politiikkaa? Samaan aikaan puheenjohtaja Purra joukkoineen kiertää maakuntia lupaamassa muutosta.

Minä odotan kokoomuksen ja perussuomalaisten kertovan, missä kunnissa ei tulevaisuudessa tarvitse olla sosiaali- ja terveyspalveluja.

Ennen muuta äänestäjillä on oikeus tietää.

Yksi on varmaa. Mitä ahkerammin maakunnissa äänestetään – ja äänestetään nimenomaan keskustan ehdokkaita, sitä varmemmin sosiaali- ja terveyspalvelut pysyvät ja pidetään lähellä.

Äänestämättä jättäminen sen sijaan on hiljainen hyväksyntä palvelujen keskittymiselle ja keskittämiselle. Joku päättää aina.

Kolumni on julkaistu Suomenmaan Puheenvuoroja -palstalla 13.1.2022

17.03.2023Välitilinpäätöksen aika
09.03.2023Talouskasvu lähtee yrityksistä
24.02.2023Talous kuntoon - byrokratia kuriin
27.01.2023Edunvalvontaa
26.01.2023Veroasiaa vaalikentille
18.01.2023Vaikuttamisen paikka
09.01.2023Tieteellinen totuusko
28.12.2022Sähköä ilmassa
18.11.2022Näpit irti metsistä
03.11.2022Elintärkeä energia

Siirry arkistoon »