Huolenpito turvallisuudesta on tärkeintä

23.03.2022

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sota on laittanut myös meidät suomalaiset uuden eteen maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Suomeen ei kohdistu välitöntä uhkaa, mutta tulevaisuudesta emme voi tietää, joten on viisautta varautua kaikkeen. 

Siksi kaikkea päätöksentekoa pitää tässä tilanteessa ohjata vain yksi asia: huolenpito kansalaisten turvallisuudesta. Muu on toissijaista.

Kyse on siitä, millä ratkaisuilla kestävimmin takaamme Suomen turvallisuuden ja rauhallisten olojen jatkumisen.

Perusta on tietenkin maamme uskottavassa puolustuksessa. Siihen on laitettu ja laitetaan edelleen mittavasti voimavaroja. Hävittäjähankinta on tästä kouriintuntuva osoitus.

Tärkeää on myös kansainvälinen yhteistyö. Teemme sitä sekä kahden- että monenvälisesti. Ruotsin kanssa, ylipäätään pohjoismaiden kesken, EU:n puolustusyhteistyön ja syventyvän Nato-kumppanuuden muodossa sekä tiivistyvästi myös Yhdysvaltojen kanssa.

Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys on ymmärrettävästi päällimmäisenä ihmisten mielissä. On tarpeen, että eri vaihtoehdoista pystyttäisiin käymään laajaa keskustelua. 

Hallitus antaa lähiaikoina selonteon, joka mahdollistaa perinpohjaisen arvioinnin eduskunnassa muuttuneesta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta ja sen edellyttämistä ratkaisuista.Myös tasavallan presidentti ja hallitus tietävät, mitä tekevät. Luotan tässä asiassa valtiojohtoon. 

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa yhteinen näkemys yli hallitus-oppositiorajan on arvo sinällään. Sitä pitää myös nyt tavoitella. Mitä yhtenäisempiä me suomalaiset näissä suurissa tulevaisuuteen vaikuttavissa asioissa olemme, sitä paremmin selviydymme kaikesta, mitä tulevaisuus eteemme voi tuoda.

Asiat eivät ole mustavalkoisia. Kaikilla ratkaisuilla on seurauksia. Hyviä ja huonoja. Siksi tarvitaan kokonaisharkintaa.

Tätä kokonaisharkintaa peräänkuulutin äskettäin myös Helsingin Sanomien haastattelussa. Sitä tulkittiin osin niin, että sota Ukrainassa olisi mielestäni ukrainalaisten oma syy.

Ei tietenkään ole. Venäjä ja vain Venäjä on vastuussa hyökkäyksestään Ukrainaan, sodasta sekä sen aiheuttamasta inhimillisestä kärsimyksestä ja valtavasta tuhosta. Tuomitsen Venäjän toimet jyrkästi.

Ukrainalla, niin kuin jokaisella itsenäisellä valtiolla, on oikeus tehdä omat ulko- ja turvallisuuspoliittiset ratkaisunsa.

Me suomalaiset kyllä selviydymme näistäkin epävarmoista ajoista, kun pidämme yhtä. Pidetään yhdessä myös huolta siitä, että meillä on ruokaa ja energiaa omasta takaa. Omavaraisuuskin on turvallisuutta. Siihen hallituskin nyt panostaa.

Kirjoitus on julkaistu Kalajokilaako -lehdessä 23.3.2022

17.03.2023Välitilinpäätöksen aika
09.03.2023Talouskasvu lähtee yrityksistä
24.02.2023Talous kuntoon - byrokratia kuriin
27.01.2023Edunvalvontaa
26.01.2023Veroasiaa vaalikentille
18.01.2023Vaikuttamisen paikka
09.01.2023Tieteellinen totuusko
28.12.2022Sähköä ilmassa
18.11.2022Näpit irti metsistä
03.11.2022Elintärkeä energia

Siirry arkistoon »