Miten tästä eteenpäin

19.05.2022

Päättyvä viikko jää historiallisena aikakirjoihin. Suomi ja Ruotsi hakevat yhdessä Nato-jäsenyyttä. 

Jotkut ovat puhuneet Nato-päätöksestä ”suomettumisen loppuna”. Näillä puheilla ei ole juurikaan tekemistä todellisuuden kanssa. Politiikkaa pitää tehdä aina ajassa.

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan pitkä linja on ollut integroituminen länteen. Nato-päätöksessä on kyse ennen muuta realismista. Keskusta on ollut pitkään keskeinen toimija näissä asioissa. 

Suomalaiset – kansa ja päättäjät – tekivät uuden tilanteen mukaisen ratkaisun. Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti asioita kauaskantoisesti ja peruuttamattomastikin.

Nyt edessä on uusi aika.

Näköpiirissä ei ole, että jännitteet Euroopassa ja maailmassa lievenisivät. Vastakkainasettelu päinvastoin jyllää. Tarvitaan yhteisen näkemyksen rakentamista siitä, millaista Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka näissä oloissa ja Nato-jäsenenä on.

Perusteelliseen keskusteluun on syytä myös siksi, että Venäjä ei häviä Suomen itärajan takaa mihinkään. Jotenkin toimeen pitää tulla. Nyt ja tulevaisuudessa.

Keskustan osalta Lappeenrannan puoluekokous on mahdollisuus esittää näkemys Suomen linjasta tulevaisuudessa. Mahdollisuus kannattaa hyödyntää. 

Ruoka- ja energiaomavaraisuus on osa Suomen turvallisuutta. Omavaraisuuden ja huoltovarmuuden parantamisessa on vielä kosolti tehtävää eivätkä päätökset ole helppoja.

Venäjän sodalla ja pakotteilla on vakavia seurauksia myös Suomen taloudelle. Lisää velkaa, lisää työttömyyttä.Samalla yhä useampi ihminen on ahtaalla, kun kaikki polttoaineista ja ruoasta alkaen kallistuu.

Myös nämä asiat pitää yhdessä ratkaista. Niin, että kaikki suomalaiset ja koko maa pidetään mukana. Siksi myös kotimaan politiikassa tarvitaan yhteisen näkemyksen rakentamista, vaikka eduskuntavaalitkin tulevat. Kyse on Suomen selviytymisestä.

Nato-kevät sopii opiksi myös tulevaan. Eteen tulevat ongelmat ovat sitä luokkaa, että pitää pystyä poikkeukselliseen yksituumaisuuteen. Vihoviimeistä olisi palata me vastaan ne -politiikkaan: joutavanpäiväiseen vastakkainasetteluun joutavanpäiväisistä asioista.

Tämä ei tietenkään tarkoita mitäänsanomattomuutta. Kyllä Keskustalla ja muillakin puolueilla saa ja pitää olla oma linja. Ja asioihin selkeä kanta.

Sopuun pitää kuitenkin päästä. Sen Suomi näinä epävarmoina aikoina ansaitsee. Vaikeinakin aikoina usko tulevaisuuteen jaksaa kantaa.

Kolumni on julkaistu Suomenmaan Puheenvuoro -palstalla 19.5.2022

17.03.2023Välitilinpäätöksen aika
09.03.2023Talouskasvu lähtee yrityksistä
24.02.2023Talous kuntoon - byrokratia kuriin
27.01.2023Edunvalvontaa
26.01.2023Veroasiaa vaalikentille
18.01.2023Vaikuttamisen paikka
09.01.2023Tieteellinen totuusko
28.12.2022Sähköä ilmassa
18.11.2022Näpit irti metsistä
03.11.2022Elintärkeä energia

Siirry arkistoon »