Sormi kansan pulssilla

07.09.2022

Hallitus väänsi syksyn riihessä perusasioiden budjetin. Tulevalle talvelle tarvitaan turvaa ja siihen hallitus on nyt etsinyt keinoja. Satsauksia tulee niin suomalaisten pärjäämiseen, turvallisuuteen kuin huoltovarmuuteenkin.

Olen pitänyt julkisesti esillä jo useamman kuukauden, että saamme ensin turvallisuuskriisin sitten energiakriisin ja lopuksi ruokakriisin. Turvallisuuskriisi ratkaistiin keväällä eduskunnan yksimielisellä hakemuksella liittymisestä Natoon. Ajoittain kiihkeänäkin käyneen keskustelun tyrehdytti hakemuksen jättö kuin seinään.

Pitkin loppukesää on nostellut päätään energiakriisi. Halvan fossiilisen venäläisen energian varaan rakentanut Eurooppa kokee nyt kylmää kyytiä. Riski on realisoitumassa. Meille tavallisille kansalaisille se näkyy nousevina sähkön hintoina. Taustalla on kallistuva venäläinen maakaasu. Liian nopea irtaantuminen ideologisista syistä muista energiamuodoista kuin öljystä ja maakaasusta on kosahtamassa monelle Euroopan maalle nyt karmealla tavalla syliin. Samalla myös asiansa paremmin hoitaneet maat, kuten Suomi, joutuvat kärsimään kallistuvista hinnoista.

Valtio ei voi maksaa kaikkien kustannuksia. Säästämiseen joudumme opettelemaan jokainen. Silti budjetissa on Keskustan vaatimuksesta vastattu energiakriisiin kohdennetuilla keinoilla painottamalla erityisesti pienituloisten ja lapsiperheiden toimeentuloa. Tärkeää on olla tavallisten kotien ja perheiden puolella. Pienituloisten ohella yhä useampi keskituloinen on tiukoilla tänä talvena, kun sähkölasku kolahtaa verkkopankkiin. Tämä ei saa kaataa perheitä. Valtio ei kata kasvavia menoja piikki auki-menetelmällä, vaan energiakriisiin vastataan oikeudenmukaisesti. Lapsiperheet saavat kohdennettua tukea ja kohtuuttoman suuriin sähkölaskuihin apua. Joulukuun ylimääräinen lapsilisä ja päivähoitomaksujen alentaminen näkyvät konkreettisesti perheiden lompakoissa.

Kriisit eivät ole vielä ohi. Suomi on vaikeassa paikassa Euroopan tavoin. Tähän syypää löytyy idästä. Tarkoituksena heillä on saada eurooppalainen yhtenäisyytemme rakoilemaan. Tähän emme alistu.

Sodan vaikutukset tuntuvat taloudessamme merkittävästi. Jokaisen meidän tiliotteellamme näkyvät Putinin hinnat. Sodan vaikutukset on kestettävä, koska silmien sulkemisen hinta olisi kalliimpi.

Tästäkin selvitään. Suomi ja suomalaiset ovat selvinneet pahemmistakin oloista. Parin vuoden päästä olemme jo paljon valoisammalla tiellä. Myös omavaraisuus on silloin oikeassa arvossaan.

Kolumni on julkaistu Kalajokilaakso -lehdessä 7.9.2022

21.09.2022Talousvaalit lähestyvät
14.09.2022Vaalit lähestyy, vaihtoehdot esiin
09.09.2022Siperia opettaa
08.09.2022Luovun eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävästä
07.09.2022Sormi kansan pulssilla
24.08.2022Kriiseistä alkaa tulevaisuuden menestys
23.08.2022Puhe eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Porissa
05.08.2022Suomen ja suomalaisten asiat kuntoon
17.06.2022Kyse on suomalaisten pärjäämisestä
15.06.2022Kansalaisten pärjääminen

Siirry arkistoon »