Vaikuttamisen paikka

18.01.2023

Maahamme valitaan uusi eduskunta kolmen kuukauden kuluttua. On vaikuttamisen paikka. Jokainen annettu ääni luo suuntaa maamme tulevalle kehitykselle ja linjauksille.  Uuninpankoilla ei linjoja pysty muuttamaan. Äänestämättä jättämisellä ei pystytä tulevan eduskunnan linjaa suuntaamaan. Valittu eduskunta muodostuu äänestäjien toiveiden mukaiseksi.  

Kansanedustajan tärkein työ on tehdä hyvää lainsäädäntöä. Sen lisäksi on tärkeää pitää esillä omaa aluettaan, puolustaa alueen tärkeitä hankkeita ja koettaa saada ohjattua rahoitusta maakunnallisiin kohteisiin. 

Suomen kansasta enemmistö asuu Pori-Tampere-linjan eteläpuolella. Se on fakta, joka on hyvä tunnistaa. Osalle kansanedustajista pohjoisen Suomen asiat, olosuhteet, hankaluudet ja mahdollisuudet saattavat olla vieraita. Tämä asettaa haasteet myös maakunnallisten asioiden eteenpäin viemiselle.  

Ministeriöissä on helppo torpata hankkeet, joista ei ole maakunnallista yhtenäisyyttä. Valitettavan usein Oulun hankkeita lobataan urakalla ja maakunnalliset maakuntakeskuksen ulkopuoliset hankkeet jyrätään tylysti. Olisi aika keskittyä koko maakunnan edunvalvontaan. Muutoin maakuntamme jää maakuntien kisassa entistä kauemmas kärkipäästä. Monessa maakunnassa tehdään työtä oman alueen menestymiseksi. Ja se myös näkyy päätöksentekopaikoilla. Meidän maakunnassamme on edelleen keskitytty monikärkiseen edunvalvontaan. Tämä strategia ei toimi, ja siksi olemme edunvalvonnassa turhaan takamatkalla.   

Maakunnan edunvalvonnan terävimpinä kärkinä pitää olla jatkossa lentoliikenteen turvaaminen ja vahvistaminen, alemman tieverkoston kuntoon saattaminen, pohjoiseen suuntautuvien ratahankkeiden edistäminen ja satamatoimintojen vahvistaminen. Toimivilla yhteyksillä ihmiset ja yritykset pysyvät maakuntamme alueella. Nämä kaikki on mahdollista saavuttaa, kunhan niitä yhdessä ajetaan maakunnallisessa edunvalvonnassa. 

*** 

Tämä on toistaiseksi viimeinen kolumnini istuvana kansanedustajana. Olen kiitollinen kaikista vuosien varrella tulleista palautteista, ruusuista ja risuista. Tyylini kirjoittaa on usein tarkoituksella herättelevä. Keskustelua ja erilaisia näkökulmia ei pidä säikähtää. Niiden avulla kehitämme parempaa Suomea ja parempaa Pohjois-Pohjanmaata. Jatketaan tätä työtä jokainen omalta paikaltamme. Hyvää uutta vuotta 2023! Tehdään siitä yhdessä menneitä vuosia parempi.  

Kolumni on julkaistu 18.1.2023 sanomalehti Kalevassa

17.03.2023Välitilinpäätöksen aika
09.03.2023Talouskasvu lähtee yrityksistä
24.02.2023Talous kuntoon - byrokratia kuriin
27.01.2023Edunvalvontaa
26.01.2023Veroasiaa vaalikentille
18.01.2023Vaikuttamisen paikka
09.01.2023Tieteellinen totuusko
28.12.2022Sähköä ilmassa
18.11.2022Näpit irti metsistä
03.11.2022Elintärkeä energia

Siirry arkistoon »