Sähköä ilmassa

28.12.2022

Joulunalusaikaa sävytti ensi vuoden budjettikeskustelun ohessa sähkön hinta ja hinnan muodostuminen. Venäläisen fossiilisen halvan energian varaan rakennettu riippuvuus pamahti sinisilmäisille eurooppalaisille rajusti vasten kasvoja Venäjän hyökätessä Ukrainaan helmikuun lopulla. Nordpool-järjestelmä on luotu sähkömarkkinoille aikana, jolloin epävarmuuksia, saati sotaa, ei osattu enää Euroopassa kuvitella. Järjestelmän tavoitteena rauhan ajassa on ollut tasata sähkön kulutus- ja tuotantohuippuja ja vajetta koko Euroopan laajuisesti. Sikäli järjestelmä on tehty ihan hyvien tarkoitusperien ajatuksella. Monilta osin hinnanmuodostuminen ei onnistunut. Siinä on remontin paikka. On väärin, että energiaa tuottavat maata joutuvat maksamaan energiasta yhtä kovaa hintaa kuin energiaa itse vähän tuottavat maat. Näiltä osin markkinajärjestelmä vaatii remontin. Mutta se ei ole nopea toimenpide eikä auta tämän talven sähkön hintaan.

Hallitus on koettanut etsiä nopeita toimenpiteitä. Järjestelmän osalta sellainen on vaikea luoda. Valmistelussa on kertakorvaus yksityisille korkeista sähkön hinnasta kärsiville. Yrityksille vastaava järjestelmä pitää myös saada luotua.

Vaikka meitä kaikkia joulun aikanakin sähkön nouseva hinta huolestuttaa, on silti joulun aikana hyvä rauhoittua perheen pariin. Nämä pari viikkoa vuoden lopulla ovat perheen ja läheisten kanssa vietettävä juhla-aika ja silloin on hyvä rauhoittua läheisten seuraan. Vaikka monilta osin olemme tottuneet runsaaseen ja monipuoliseen joulunaikaan ja juhlallisiin uudenvuoden juhliin, on viisautta varautua maltillisella juhlimisella tiukkeneviin aikoihin. Talouden asiantuntijat povaavat vaikeaa taantumaa, jopa lamaa ja korkojen nousu kiusaa asuntovelkaisia. Kun on eletty vuosikymmeniä hyviä kasvun aikoja, jossa velkojen korotkin ovat olleet todella pitkään maltillisia, on hyvä kiristää vyöhön yksi reikä tiukemmalle. Vaikeaisin aikoihin varautuminen on aina viisautta.

Vaikka sota lähialueilla jatkuu ja sodan vaikutuksia joudumme kestämään monien eri asioiden kautta, pitää silti olla toivoa. Ilman toivoa ei ole tulevaisuutta. tällä maalla ja tämän maan ihmisillä on toivoa ja tulevaisuutta Aloitetaan sen tulevaisuuden tekeminen ja toivon luominen heti vuoden vaihteen jälkeen. Toivotan kaikille lukijoille toivorikasta ja onnellista vuotta 2023.

Kolumni on julkaistu Kalajokilaakso -lehdessä 28.12.2022

17.03.2023Välitilinpäätöksen aika
09.03.2023Talouskasvu lähtee yrityksistä
24.02.2023Talous kuntoon - byrokratia kuriin
27.01.2023Edunvalvontaa
26.01.2023Veroasiaa vaalikentille
18.01.2023Vaikuttamisen paikka
09.01.2023Tieteellinen totuusko
28.12.2022Sähköä ilmassa
18.11.2022Näpit irti metsistä
03.11.2022Elintärkeä energia

Siirry arkistoon »