Veroasiaa vaalikentille

26.01.2023

Koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota on ajanut taloudellisen tilanteen uudenlaiseksi. Jo keski-ikäistyvä sukupolvi on elänyt koko elämänsä ilman korkeita korkoja ja inflaatiota. Pakotteet ja toimitushäiriöt muuttavat maailmantaloutta ja globaaleista toimintamalleista on osittain siirrytty paikallisiin tai alueellisiin ratkaisuihin. Tämä heijastuu eri tavoin niin ihmisten, yritysten kuin julkiseenkin talouteen. 

Suomen valtio on viimevuosien myllerryksessä menettänyt otteensa Sipilän hallituksen suuntaamasta julkisen talouden tasapainosta. Monen puolueen hallitukset ajautuvat Suomessa usein lisävelkaantumiseen. Eri puolueiden sorvaamat kompromissit paisuttavat useasti julkista velkaa. Nykyistä talouspolitiikkaa on toki leimannut yllättävät ja ennakoimattomat tukipaketit. Koronan vuoksi tuettiin yrityksiä ja energiakriisin vuoksi kotitalouksia. Vaikka nämä toimet ovat olleet hyvin perusteltuja ja oikeudenmukaisia, niin velka pitää valtionkin maksaa takaisin.

Eduskuntavaaleista tulee, toivottavasti, talousvaalit. Kotitaloudet kärsivät inflaation nostamista hinnoista ja kiristyvän korkopolitiikan nostamista koroista. Entistä vähemmän jää kotitalouksilla rahaa kuluttamiseen. Tämä petollinen kierre ajaa helposti taloudelliseen taantumaan. Nämä ongelmat eivät poistu ennen vaalipäivää, joten vaalikeskustelut ja tulevan hallituksen ohjelma joutuu näissä kysymyksissä painimaan.

Verokeskustelu ryöpsähti jo viimeviikolla käyntiin. Moni maksaa mielestään liikaa veroja. Siksi julkisia menoja pitää kyetä karsimaan. Julkinen sektori rahoitetaan verotuloilla. Saavutetuista eduista kukaan ei halua luopua ja siksi menojen karsiminen on todella työlästä. Olipa hallitusvastuussa mikä tahansa puolue

Helpointa menojen karsintaa onkin sääntelyn purkaminen. Eduskunnassa käsittelyssä oleva rakentamisen lakiesitys lisää valitusten myötä oikeuksiin yli 40 henkilötyövuotta. Tämä on vain yksi esimerkki julkisen sääntelyn lisäämisestä. Vastaavia on tehty lukemattomia. Kun kaikki mahdolliset porsaanreiät halutaan tukkia ja yksilön oikeuksia varjella viimeiseen asti, saamme yhteiskunnan, jossa rikastuvat juristit ja hallintoviranomaiset. Yritykset ja kansalaiset kustantavat tämän maksamalla veroja.

Verojen korotus ei saa olla talouden tasapainottamisessa vaihtoehto. Sääntelyä ja julkisia menoja pitää kyetä karsimaan. Sitä työtä pitäisi sitoutua tekemään kaikkien poliittisten ryhmien. Toivottavasti äänestäjät kuuntelevat puolueita tarkalla korvalla. Verohelpotuksia saa vain karsimalla menoja. Vaalitenteissä ehdokkaiden ja puolueiden kantaa veronkorotuksiin kannattaa kysyä. Valtion velkakin pitää maksaa pois. Pelkät korkomenot kasvoivat viime viikolla julkistetun uutisen mukaan yli miljardilla. Vaalikentillä on varmasti äänestäjillä puolueille asiaa.

Kolumni on julkaistu Seutumajakka -lehdessä 25.1.2023 

17.03.2023Välitilinpäätöksen aika
09.03.2023Talouskasvu lähtee yrityksistä
24.02.2023Talous kuntoon - byrokratia kuriin
27.01.2023Edunvalvontaa
26.01.2023Veroasiaa vaalikentille
18.01.2023Vaikuttamisen paikka
09.01.2023Tieteellinen totuusko
28.12.2022Sähköä ilmassa
18.11.2022Näpit irti metsistä
03.11.2022Elintärkeä energia

Siirry arkistoon »