Välitilinpäätöksen aika

17.03.2023

Viimeiset kahdeksan vuotta kansanedustajana on ollut varsin vaiherikas ja onnistunut. Kaksi vaalikautta hallitusvastuussa olevassa puolueessa antavat aivan toisenlaiset vaikutusmahdollisuudet asioihin kuin oppositiopuolueessa.

Hallituspuolueet vievät sopimansa asiat lopulliseen päätökseen enemmistövallalla. Oppositiossa vaikutusvalta jää vain suunsoittamiseen, jos ei osaa rakentaa toimivia suhteita hallituspuolueiden edustajiin tai ministereihin. Nykyinen rääväsuinen henkilökohtaisuuksiin menevä keskustelukulttuuri heikentää entisestään oppositiossa olevien puolueiden vaikutusmahdollisuuksia. Hallituksen haukkuminen ilman rakentavaa kritiikkiä ei johda mihinkään.

Hallitusvastuu on siis mahdollistanut hyvin vaikuttamista. Vaalipiiriin, omaan maakuntaan ja tänne maakunnan eteläosaan on saatu ylimääräisiä euroja elinvoiman kehittämiseen. Kokonaisuudessaan tuo summa kohoaa reilusti yli 100 miljoonaan euroon jakaantuen usean kunnan alueelle. Siinä on useita ratahankkeita, tiestön päällystämisiä, kevyen liikenteen väyliä alikulkuineen ja vesistön parantamiseen ja tulvavesien viivästämisiin liittyviä hankkeita.

Vaikuttaminen ei eduskunnassa edelleenkään perustu ahkeraan puhumiseen vaan osuvaan oikea-aikaiseen vaikuttamiseen. Se on ollut tavoitteeni ja siihen olen panostanut. Toki samalla on pitänyt korvat kovettaa puhetilastojen uutisoinneilta. Eduskunnan istuntosalissa harvoin enää esityksiä pystytään muuttamaan mihinkään suuntaan.

Kaksi vaalikautta ovat olleet myös erilaisia. Sipilän hallituksessa maan taloutta haluttiin tasapainottaa, globaalia kilpailukykyä parantaa, yrityselämän ja kansalaisten elämää hankaloittavaa byrokratiaa karsia ja rakenteellisia uudistuksia edistää. Tämän kauden hallitus joutui maailmantilanteen muuttuessa hoitamaan kriisejä toisensa perään.

Kriisinhoidon lisäksi on saatu aikaan muutakin, joista suurimpana soteuudistus. Vähemmän järkeviä suunnitelmia onnistuttiin torppaamaan. Politiikka ei ole vain tuloksien tekemistä, vaan usein myös haitallisten asioiden estämistä.


Demokratia on edelleen hieno päätöksentekotapa. Hyviä ja ahkeria kansanedustajia tarvitaan. Olen saanut olla alueemme ihmisiä edustamassa eduskunnassa kahdeksan vuotta. Vuosien varrella on tullut paljon viestejä, ruusuja ja risuja, ideoita ja havaintoja. Ne on kannustaneet, tukeneet ja auttaneet kansanedustajan työssä. Suuri kiitos teille kaikille luottamuksesta ja erittäin hyvästä yhteistyöstä. Teitä on ollut ilo olla edustamassa eduskunnassa.

Kolumni julkaistu Kalajokilaakso -lehdessä 15.3.2023

17.03.2023Välitilinpäätöksen aika
09.03.2023Talouskasvu lähtee yrityksistä
24.02.2023Talous kuntoon - byrokratia kuriin
27.01.2023Edunvalvontaa
26.01.2023Veroasiaa vaalikentille
18.01.2023Vaikuttamisen paikka
09.01.2023Tieteellinen totuusko
28.12.2022Sähköä ilmassa
18.11.2022Näpit irti metsistä
03.11.2022Elintärkeä energia

Siirry arkistoon »