Juha

Kansanedustajana

Eduskuntaan minut valittiin vuoden 2015 vaaleissa. Olen jäsenenä hallintovaliokunnassa sekä maa- ja metsätalousvaliokunnassa.

Eduskuntaryhmän/Keskustan edustajana olen maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen parlamentaarisessa seurantaryhmässä, rahapeliasiain neuvottelukunnassa ja Finnverassa.

Työuran kehitys

Työurani alkoi varsinaisesti 1997, jolloin tulin Ylivieskan seutukunnan maaseutuhankkeeseen töihin. Maatilojen yritysneuvontaa tein vuoden, jonka jälkeen siirryin Raudaskylälle kaavailtuun Biokaasulaitos-hankkeeseen. Tuossa hankkeessa sain enemmän kansainvälistä työkokemusta kuin koskaan osasin kuvitellakaan. Yhteistyökumppani oli tanskalainen. Tanskassa ja Saksassa tulikin vietettyä paljon aikaa ja kielitaitoa kehittyi samalla. Neuvottelukielenä meillä oli tuolloin englanti.

Vuosituhannen vaihteessa keskityin maatilojen eri yhtiömuotojen ongelmien pohdintaan. Tuolloin istuin paljon ministeriöiden, verottajan ja eläkelaitosten kanssa maatilojen yhtiöittämiseen liittyvien ongelmien ratkomiseksi. Olin myös vuoden epävirallisessa maa- ja metsätalousministeriön työryhmässä, jossa näitä samoja ongelmia ratkottiin. Pro Gradu-tutkielmani tein maatilojen yhtiöittämisestä. Tänään maatilayhtiöt ovat täysin mahdollisia ja toimivia yritysmuotoja. Uskallan väittää omalla työlläni olleen siihen merkittävä vaikutus.

Vuonna 2000 työurani jatkui uuden kehittämishankkeen vetäjänä Ylivieskan seutukunnassa. Vuonna 2003 siirryin päätoimiseksi yrittäjäksi.

Maataloustuotannon käynnistimme velimiehen kanssa maatilayhtymänä 1998. Kotitilan osalta tein kaupat 2002, jonka jälkeen tilaa on kasvatettu merkittävästi yhtymänä yhdessä veljeni Arin kanssa. Maatilayhtymä meillä on täysin poikkeava normaalisti. Emme omista yhtymän osakkaiden kanssa mitään kiinteää omaisuutta yhdessä, yritysneuvonnan kokemuksien opettamana. Vuodesta 2002 lähtien koneurakointi on ollut merkittävä tulonlähde tilallamme ja vuonna 2007 toiminta eriytettiin omaksi urakointiin erikoistuneeksi osakeyhtiöksi. Nykyään maatilamme on kasvanut lähes 300 hehtaarin kasvinviljelytilaksi. Päätoimialamme on kuitenkin koneurakointi, josta saamme toimeentulomme.

Vuodesta 2000 lähtien olen toiminut myös kouluttajana, toimittajana, luennoitsijana, tutkintoarvioijana sekä yritysneuvojana ympäri Suomen. Neuvojan tehtävissä kysyntää osaamiselleni on ollut paljon enemmän kuin mihin olen pystynyt vastaamaan. Neuvontaa olen halunnut tehdä jatkuvasti, sillä koen tärkeäksi oman erikoisosaamiseni ja tietojeni jakamisen mahdollisimman ison yrittäjäjoukon käyttöön.

Harrastuksista energiaa

Harrastuksinani ovat liikunta ja musiikki. Ylioppilaaksi tulon jälkeen päätavoitteeni olivat kestävyysurheilussa ja hainkin yliopistoon urheilun vuoksi. Olin päätoiminen urheilija, joka harrasti opiskelemista. Kestävyysjuoksussa saavutin kansallisen tason. Samalla sain paljon hienoja kokemuksia kansainvälisesti sekä kotimaan tasolla. Juoksu kuuluu edelleenkin keskeisesti elämääni hiihdon ohella. Hyvän fyysisen kunnon merkitys on keskeinen työssä jaksamisen saralla.

Musiikin löysin murrosiässä. Rumpuja olen soittanut vuodesta 1986 lähtien. Aktiiviurheilija-aikanani arvojärjestystä kuvaa se, että myin rumpuni, jotta pääsin Portugaliin harjoitusleirille kuudeksi viikoksi. Tuota päätöstä harmittelin aikuisen urheilu-uran jälkeen ja palasinkin soittoharrastukseni pariin 2010 ostaessani rummut uudelleen.

Luottamustoimiin lähdin mukaan vuonna 2000 kunnallisvaaleissa, joissa tulin valituksi Ylivieskan kaupunginvaltuustoon vain 29-vuotiaana. Vuodet 2009 - 2021 toimin Ylivieskan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Historian ensimmäisissä aluevaaleissa 2022 tulin valituksi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon.

Juureni ovat vahvasti pohjoispohjalaisessa mullassa. Isäni suku on asuttanut Pylväsjoen varressa ollutta tilaa 1600-luvulta lähtien. Isäni osti autiotilan vuonna 1970 Vähäkankaalta n. 7 km Pylväältä Ylivieskaan setäni jäädessä asuttamaan kantatilaa. Äitini juuret ovat Haapajärvellä, jossa äitini veljet asuvat edelleen. Perheenisän kiireitä lisää poika ja tyttö.

Ylioppilaaksi kirjoitin Ylivieskan lukiosta 1990. Helsingin yliopistoon maatalous-metsätieteelliseen tiedekuntaan menin armeijan jälkeen 1992. Pääaineeni oli liiketaloustiede ja maatalouspolitiikka. Kansantaloustiedekin kuului valintoihini. Maatalous-metsätieteiden maisteriksi valmistuin 2002 ja samalla minulle myönnettiin agronomin arvonimi.