Säätytalon hämyssä

29.05.2019 10:00

Eduskuntavaalien jälkeen on tullut tavaksi hallitustunnustelijan toimesta kokoontua Säätytalolle. Tuo Säätytalo saa mediassa varsin hämyisen ja salaperäisen viitan päällensä harvakseltaan tietoa tihkuvana talona. Sitä enemmän talosta tuntuu tirskahtelevan tietoa mitä ihmeellisimmistä luotettavista tietolähteistä. Talossa kokoustavana nuo luotettavat tietolähteet tuntuvat olevan aika kaukana talossa tosiasiassa tapahtuvista asioista. Loppujen lopuksi hallitusneuvottelut ovat vain tylsiä, pitkiä ja joskus eripuraisia kokouksia, joissa samalla luodaan luottamusta yhteiseen ohjelmaan ja tutustutaan tuleviin hallituskumppaneihin.

Hallitusneuvottelujen keskeinen idea on sorvata usean puolueen vaaliohjelmista yhteinen hallitusohjelma. Mitä kauempana nuo vaaliohjelmat ovat toisistaan, sitä vaikeammat hallitusohjelmaneuvottelut ovat. Toki hallitustunnustelija kyselee ja neuvottelee puoluejohtajien kanssa ennen Säätytalolle sulkeutumista, jotta yhteinen hallitusohjelma olisi edes mahdollinen. Niissä painavat monien puolueiden mainostamat kynnyskysymykset.

Keskustallakin on nuo kynnyskysymykset. Teimme yhdessä eduskuntaryhmässä vaaliohjelmastamme kymmenen kohdan kynnyslistan. Noiden tavoitteiden saaminen mahdollistaa Keskustalle hallitukseen menon. Monista uutisista on saatu jo lukea Keskustankin varmasta menosta hallitukseen. Kuitenkaan noista kynnyskysymyksistä vain yksi on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan saatu sovittua: maakuntamalli ja 18 maakuntaa. Yhdeksän kynnystä on vielä auki. Näitä ovat esimerkiksi työllistämistoimet 75 prosentin työllisyystavoitteeseen pääsemiseksi. Ja se, että yrittäjien ja viljelijöiden verotusta ei saa kiristää ja että maatalouden kannattavuutta pitää parantaa ja alalle ei saa lainsäädännöllisin toimin lisäkustannuksia sälyttää. Talouden raami on sovittu puheenjohtajien toimesta tiistaina. Silti työsarkaa Säätytalon hämyssä varmasti piisaa. Keskusta pitää tiukasti kiinni omista kynnyskysymyksistään.

Hallituksen muodostuminen on vielä varsin kaukana. Kuluvan viikon aikana on keskustelu eri neuvotteluryhmissä talousraamin selvittyä alkanut kiivaana. Yleensä monista muista asioista puolueiden on helppo sopia, mutta leikkauslistat ovat kaikille myrkkyä. Talousraamien tullessa mukaan neuvotteluihin vaikeuskerroin yhteisen sovun löytymiselle tuppaa muuttumaan haastavammaksi. Kuluvan viikon aikana nähdään, haluavatko nämä viisi puoluetta yhteisen hallituksen. 

Kolumni on julkaistu Kalajokilaakso -lehdessä 29.5.2019

16.06.2020Keskustalaiset tyytyväisiä terrorismilainsäädäntöön esitettyihin muutoksiin: Kotimaisten ääriliikkeiden toiminta pitää myös arvioida
15.06.2020Investointeja ja koulutusta!
03.06.2020Elvytysbudjetista rahaa myös liikennehankkeille
27.05.2020Ravintolat auki
07.05.2020Valtaa jaossa
15.04.2020Huoltovarmuuden turve
08.04.2020Yhdessä kriisin selätykseen
01.04.2020Yhdessä tästäkin selvitään
25.03.2020Yhdessä selviämme tästä
25.03.2020Traktoreiden kuljetuskapasiteetin parantaminen

Siirry arkistoon »