Säätytalon hämyssä

29.05.2019 10:00

Eduskuntavaalien jälkeen on tullut tavaksi hallitustunnustelijan toimesta kokoontua Säätytalolle. Tuo Säätytalo saa mediassa varsin hämyisen ja salaperäisen viitan päällensä harvakseltaan tietoa tihkuvana talona. Sitä enemmän talosta tuntuu tirskahtelevan tietoa mitä ihmeellisimmistä luotettavista tietolähteistä. Talossa kokoustavana nuo luotettavat tietolähteet tuntuvat olevan aika kaukana talossa tosiasiassa tapahtuvista asioista. Loppujen lopuksi hallitusneuvottelut ovat vain tylsiä, pitkiä ja joskus eripuraisia kokouksia, joissa samalla luodaan luottamusta yhteiseen ohjelmaan ja tutustutaan tuleviin hallituskumppaneihin.

Hallitusneuvottelujen keskeinen idea on sorvata usean puolueen vaaliohjelmista yhteinen hallitusohjelma. Mitä kauempana nuo vaaliohjelmat ovat toisistaan, sitä vaikeammat hallitusohjelmaneuvottelut ovat. Toki hallitustunnustelija kyselee ja neuvottelee puoluejohtajien kanssa ennen Säätytalolle sulkeutumista, jotta yhteinen hallitusohjelma olisi edes mahdollinen. Niissä painavat monien puolueiden mainostamat kynnyskysymykset.

Keskustallakin on nuo kynnyskysymykset. Teimme yhdessä eduskuntaryhmässä vaaliohjelmastamme kymmenen kohdan kynnyslistan. Noiden tavoitteiden saaminen mahdollistaa Keskustalle hallitukseen menon. Monista uutisista on saatu jo lukea Keskustankin varmasta menosta hallitukseen. Kuitenkaan noista kynnyskysymyksistä vain yksi on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan saatu sovittua: maakuntamalli ja 18 maakuntaa. Yhdeksän kynnystä on vielä auki. Näitä ovat esimerkiksi työllistämistoimet 75 prosentin työllisyystavoitteeseen pääsemiseksi. Ja se, että yrittäjien ja viljelijöiden verotusta ei saa kiristää ja että maatalouden kannattavuutta pitää parantaa ja alalle ei saa lainsäädännöllisin toimin lisäkustannuksia sälyttää. Talouden raami on sovittu puheenjohtajien toimesta tiistaina. Silti työsarkaa Säätytalon hämyssä varmasti piisaa. Keskusta pitää tiukasti kiinni omista kynnyskysymyksistään.

Hallituksen muodostuminen on vielä varsin kaukana. Kuluvan viikon aikana on keskustelu eri neuvotteluryhmissä talousraamin selvittyä alkanut kiivaana. Yleensä monista muista asioista puolueiden on helppo sopia, mutta leikkauslistat ovat kaikille myrkkyä. Talousraamien tullessa mukaan neuvotteluihin vaikeuskerroin yhteisen sovun löytymiselle tuppaa muuttumaan haastavammaksi. Kuluvan viikon aikana nähdään, haluavatko nämä viisi puoluetta yhteisen hallituksen. 

Kolumni on julkaistu Kalajokilaakso -lehdessä 29.5.2019

08.10.2019Poliisilisäykset muutettava todeksi - Ohisalon syytä laittaa voimavarat kotimaahan Välimeren sijaan
27.09.2019Keskustan maa- ja metsätalousvaliokuntaryhmä vaatii metsäkadon ehkäisemiseksi kaupungistumisen hillitsemistä
20.09.2019Maakunnallista edunvalvontaa
19.09.2019Maatalouden kannattavuutta ja maaseudun elinvoimaa edistetään budjetissa järkivihreiden ratkaisujen kautta
11.09.2019Keskusta naisjohtajien aikaan
07.08.2019Ilmastovouhotusta
19.06.2019Valiokuntapaikoista päätetty
18.06.2019Keskustan hallintovaliokuntaryhmä: ISIS-naisia ei voida tuoda Suomeen
18.06.2019Lisätalousarviossa vahva panostus liikennehankkeisiin
14.06.2019Hallitusohjelman tarkastelua laajemmasta näkökulmasta

Siirry arkistoon »