Valtaa jaossa

07.05.2020

Korona-pandemia on laittanut yhteiskuntamme monilta osin täysin odottamattomaan ja epänormaaliin tilaan. Kriisi on osoittanut, että edustuksellinen demokraattinen tapamme on varsin toimiva järjestelmä myös kriisiaikana. Yhdessä miettien ja eri vaihtoehtoja porukalla punniten löytyy parhaimmat lopputulokset, joissa mahdollisimman harva jää päätösten vuoksi paitsioon. Merkittävimmät kuntalaisten elämiseen vaikuttavista paikoista tulevat jälleen jakoon, kun kuntavaalit käydään vuoden päästä huhtikuussa. Ehdokkaaksi haluavia kartoitetaan nyt kiivaasti kaikkien puolueiden toimesta.

Vaikka kuntapäättäjiä nimitellään usein politiikoiksi, jotka tekevät milloin mitäkin jonkun mielestä väärin, on kuntapäättäjä yhteisten asioiden hoitaja. Monet kunnan palvelut vaativat luottamushenkilöistä, siis valtuutetuista ja vaaleissa ehdoilla olleista, koostuvan päätöksentekoporukan, jotka ratkaisevat yhdessä, miten palvelut omassa kunnassa tuotetaan ja miten palvelut kuntalaisille rahoitetaan. Toki monet asiat määritellään lainsäädännöllä, mutta paljon jää kuntalaisten omaan päätösvaltaan palveluiden järjestämisen toteutuksesta. Kukaan valtuutetuista ei kuitenkaan saa vain omia ajatuksia ja esityksiä läpi, vaan joutuu tekemään yhteistyötä, neuvottelemaan ja tinkimään omista tavoitteista, jotta yhdessä saadaan paras mahdollinen lopputulos. Siinä on se demokraattisen päätöksenteon hienous.

Kuntavaaleihin ehdokkaaksi ja sitä kautta yhteisiä asioita hoitamaan kannattaa ehdottomasti lähteä mahdollisimman monen. Jos pienet lapset juoksentelevat kotisi nurkissa, on kuntapäätökset erittäin läheisiä. Jos läheisiisi kuuluu vanhuksia, on silloinkin kunnissa tehtävät päätökset läheisiä. Kunnissa tehtävät päätökset koskettavat lähes jokaisessa elämänvaiheessa olevia. Siksi päätöksiä tekemässä pitää olla ihmisiä jokaisesta elämänvaiheesta ja ikäryhmästä. Vain sillä saamme parhaimmat päätökset tehtyä joka kunnassa kuntalaisten hyväksi. Oman edun tavoittelun niissä tehtävissä joutuu hautaamaan ensimmäisenä.

Olen saanut olla mukana kunnallisessa päätöksenteossa yli 20 vuotta. Noihin päiviin sisältyy paljon iloja, suruja, murheita ja onnistumisia. Silti niistä kaikista päällimmäisiksi jää aina ilot ja onnistumiset sekä lukemattomat kohtaamiset kuntalaisten ja muiden luottamustoimissa mukana olleiden kanssa. Jokainen luottamustoimissa oleva on aina tehnyt parhaansa oman kuntansa hyväksi. Minun osaltani kuntapäättäjän ura päättyy vuoden päästä ja teen tilaa uusille osaaville kyvyille luotsaamaan kuntaamme parempaan tulevaisuuteen.

Kolumni on julkaistu Kalajaskassa 6.5.2020

21.10.2020Keltaisen värin aika
19.10.2020Jo riittää sähkön siirtohinnoilla ihmisten riistäminen ? Tarvitaan arkijärkeä hallitukselta ja kohtuullisuutta verkkoyhtiöiltä
18.10.2020Ratkaisuja turvetuottajille yhteisestä pöydästä
08.10.2020Niin makaa kuin petaa
24.09.2020Turvealan työpaikkojen menetys ja kulut korvattava yrittäjille
23.09.2020Budjetissa panostus perusasioihin
13.09.2020Poliittisilla avauksilla on vastuu
26.08.2020Panostusta laajakaistaan ja biokaasuun
13.08.2020Kiertotalouden mahdollisuus
29.07.2020Torjuntavoitto maaseudulle

Siirry arkistoon »