Jo riittää sähkön siirtohinnoilla ihmisten riistäminen ? Tarvitaan arkijärkeä hallitukselta ja kohtuullisuutta verkkoyhtiöiltä

19.10.2020

Keskustan kansanedustaja Juha Pylväs odottaa hallitukselta tekoja sähkön siirtohintojen korotuspaineiden helpottamiseksi.

Suomessa ihmisten sähkölasku koostuu kahdesta osasta: kulutukseen perustuvasta osasta sekä verkkoyhtiöiden siirtomaksusta. Kuluttaja voi kilpailuttaa heille sähköä tuottavan yhtiön, mutta verkkoyhtiötä ei. Sähköä ihmisille toimittavilla verkkoyhtiöillä on Suomessa alueellinen monopoli. Verkkoyhtiön osalta ihmisillä ei ole siis muuta vaihtoehtoa kuin maksaa verkkoyhtiön lasku.

Odotan hallitukselta tekoja siirtomaksujen nousun hillitsemiseksi. Yksi keino voisi olla toimitusvarmuusvaatimusten aikataulun pidentäminen.

Tarvitsemme myös kohtuullisuutta ja malttia säävarmojen verkkojen asentamisen osalta. Verkkoyhtiöiden on panostettava myös omaan kustannustehokkuuteensa ja hallituksen on löydettävä välineet, kuinka tässä onnistutaan. Pylväs ehdottaa esimerkiksi yli-investointeihin puuttumista. Ei voi olla niin, että viime kädessä perheet maksavat verkkoyhtiöiden ahneuden.

Keskustalle kyse on oikeudenmukaisuudesta: Suurten keskusten ulkopuolella asuvat ihmiset kärsivät kaikkein eniten kurittomasta siirtohintapolitiikasta, Pylväs linjaa.

Hallitus on parhaillaan viimeistelemässä omaa sähkönsiirron hintoja koskevaa hallituksen esitystä, joka on tarkoitus tuoda loppuvuoden aikana eduskuntaan.

Keskustan Juha Pylväs kannustaa verkkoyhtiöitä myös entistä laajempaan yhteistyöhön oman alueensa sisällä. Parhaillaan käydään keskustelua esimerkiksi kotitalouksien valokuituyhteyksien parantamisesta.

Keskusta on esittänyt, että osana EU:n kestävän kasvun pakettia digitalisaatiota vahvistetaan. Kannustan verkkoyhtiöitä ja alueellisia puhelinoperaattoreita pohtimaan, olisiko tästä mahdollista saada myös kotitalouksille näkyvää kustannussäästöä. Säävarman sähköverkon rakentamisen yhteydessä rakennettaisiin myös valokuituverkkoja. Meillä on Suomessa tästä jo esimerkiksi Etelä-Savon maakunnan osalta ainutlaatuisia esimerkkejä toimivasta yhteistyöstä.

21.04.2021Turpeeseen meni
14.04.2021Ylivieska on seutukaupunkien eliittiä
29.03.2021Elämänmakuinen vanhuus
17.03.2021Autoilu ja liikkumisen vapaus
16.03.2021Keskustan Kalmari, Kärnä, Savola ja Pylväs: Suomi tarvitsee arkijärkeä ja kestävää elvytystä
03.03.2021Lomituksen on toimittava myös poikkeusoloissa
03.03.2021Ihmisten aluepolitiikkaa Suomeen
24.02.2021Kohti väljempää Suomea
31.01.2021Energiapolitiikan ihmeellisyydet
13.01.2021Rakentaen vai repien

Siirry arkistoon »