Jo riittää sähkön siirtohinnoilla ihmisten riistäminen ? Tarvitaan arkijärkeä hallitukselta ja kohtuullisuutta verkkoyhtiöiltä

19.10.2020

Keskustan kansanedustaja Juha Pylväs odottaa hallitukselta tekoja sähkön siirtohintojen korotuspaineiden helpottamiseksi.

Suomessa ihmisten sähkölasku koostuu kahdesta osasta: kulutukseen perustuvasta osasta sekä verkkoyhtiöiden siirtomaksusta. Kuluttaja voi kilpailuttaa heille sähköä tuottavan yhtiön, mutta verkkoyhtiötä ei. Sähköä ihmisille toimittavilla verkkoyhtiöillä on Suomessa alueellinen monopoli. Verkkoyhtiön osalta ihmisillä ei ole siis muuta vaihtoehtoa kuin maksaa verkkoyhtiön lasku.

Odotan hallitukselta tekoja siirtomaksujen nousun hillitsemiseksi. Yksi keino voisi olla toimitusvarmuusvaatimusten aikataulun pidentäminen.

Tarvitsemme myös kohtuullisuutta ja malttia säävarmojen verkkojen asentamisen osalta. Verkkoyhtiöiden on panostettava myös omaan kustannustehokkuuteensa ja hallituksen on löydettävä välineet, kuinka tässä onnistutaan. Pylväs ehdottaa esimerkiksi yli-investointeihin puuttumista. Ei voi olla niin, että viime kädessä perheet maksavat verkkoyhtiöiden ahneuden.

Keskustalle kyse on oikeudenmukaisuudesta: Suurten keskusten ulkopuolella asuvat ihmiset kärsivät kaikkein eniten kurittomasta siirtohintapolitiikasta, Pylväs linjaa.

Hallitus on parhaillaan viimeistelemässä omaa sähkönsiirron hintoja koskevaa hallituksen esitystä, joka on tarkoitus tuoda loppuvuoden aikana eduskuntaan.

Keskustan Juha Pylväs kannustaa verkkoyhtiöitä myös entistä laajempaan yhteistyöhön oman alueensa sisällä. Parhaillaan käydään keskustelua esimerkiksi kotitalouksien valokuituyhteyksien parantamisesta.

Keskusta on esittänyt, että osana EU:n kestävän kasvun pakettia digitalisaatiota vahvistetaan. Kannustan verkkoyhtiöitä ja alueellisia puhelinoperaattoreita pohtimaan, olisiko tästä mahdollista saada myös kotitalouksille näkyvää kustannussäästöä. Säävarman sähköverkon rakentamisen yhteydessä rakennettaisiin myös valokuituverkkoja. Meillä on Suomessa tästä jo esimerkiksi Etelä-Savon maakunnan osalta ainutlaatuisia esimerkkejä toimivasta yhteistyöstä.

13.01.2021Rakentaen vai repien
23.12.2020Äänestyksillä joulun viettoon
23.12.2020Joulunalusajan budjettiväännöt
19.11.2020Ylivieskaan harkinnanvaraista 1,5 miljoonaa euroa
21.10.2020Keltaisen värin aika
19.10.2020Jo riittää sähkön siirtohinnoilla ihmisten riistäminen ? Tarvitaan arkijärkeä hallitukselta ja kohtuullisuutta verkkoyhtiöiltä
18.10.2020Ratkaisuja turvetuottajille yhteisestä pöydästä
08.10.2020Niin makaa kuin petaa
24.09.2020Turvealan työpaikkojen menetys ja kulut korvattava yrittäjille
23.09.2020Budjetissa panostus perusasioihin

Siirry arkistoon »