Joulunalusajan budjettiväännöt

23.12.2020

Viime viikolla pohjoinen Suomi sai jälleen hyviä uutisia. Kemin biotuotetehdas eteni taas yhden askeleen lähemmäs käynnistyvää tehdasinvestointia. Tuo uutinen oli varmasti odotettu Kemiin, mutta myös koko pohjoinen Suomi hyötyy tuosta päätöksestä. Investoinnit ja puukauppa saavat aivan uudenlaiseen piristyksen juuri tähän pahimpaan koronakurimukseen. 

Maakuntamme edunvalvonta on onneksi ollut jo kesällä hereillä. Vaalipiirimme hallituspuolueiden kansanedustajat ovat ymmärtäneet investoinnin merkityksen. Olemme olleet luomassa tehtaalle toimintaedellytyksiä investoinnin käynnistymisen toteutuessa. Kesäkuun lisätalousarvioon Oulun seuduille onnistuttiin jo hankkimaan miljoonien infrahankkeet. Toki tehdasinvestointiin ehdollisena. Päätökset eduskunta hyväksyi lopullisesti maanantain budjettiäänestyksessä, jolloin Oulun seudun hankkeet saivat lopullisen siunauksen. Ehdollisia hankkeita on pitkästi yli 170 miljoonaa Oulusta Kemin ja Kajaanin suuntaan. Oritkarin kolmioraidekin kuuluu näihin edunvalvontaa vaatineisiin hankkeisiin. Nämä kaikki ovat suuria ja merkittäviä kokonaisuuksia, jotka heijastelevat taloudellisena toimeliaisuutena pitkälle ympäristöön. Siinä on monelle pienellekin yritykselle hyvä sauma kasvattaa liikevaihtoa tai osaamistaan.

Eduskunnan ensi vuoden budjettiin liittyvä käsittely sai päätöksensä maanantain täysistunnossa. Koronaan liittyvät varotoimet ovat vaikuttaneet merkittävästi myös eduskunnan työskentelyyn. Muutamia tartuntoja eduskuntaankin tuli ja kiristystoimenpiteillä nekin tukahdutettiin alkuunsa. Melkein koko vuosi on ollut poikkeuksellinen eduskunnassa, kuten monella muullakin työpaikalla. Moni työpaikka on ottanut suuren loikkauksen etätyön, digitaalisuuden ja tekniikan hyödyntämisen saralla. Näistä varmasti parhaat käytännöt jäävät elämään, kunhan korona saadaan kuriin.

Joulun aika on ollut Suomessa perinteisesti rauhoittumisen juhla. Monet ovat jouluna nähneet sukulaisiaan tai ystäviään. Isommat kokoontumiset on nyt syytä jättää väliin. Läheisten kanssa voi joulua viettää, kunhan muistetaan turvallisuus ja annetut ohjeet. Myös erilaiset viestivälineet antavat mahdollisuuden viettää joulua vaikka etänä. Muistetaan myös heitä, joilla ei ole läheisiä. Ei jätetä jouluna ketään henkisesti yksin.

Joulun aikaan on syytä ladata akkuja kohti kevättä. Toivotan kaikille lukijoille rauhallista joulua sekä terveyttä ja valoa vuodelle 2021!

Kolumni on julkaistu Kalevassa 23.12.2020

03.03.2021Lomituksen on toimittava myös poikkeusoloissa
03.03.2021Ihmisten aluepolitiikkaa Suomeen
24.02.2021Kohti väljempää Suomea
31.01.2021Energiapolitiikan ihmeellisyydet
13.01.2021Rakentaen vai repien
23.12.2020Äänestyksillä joulun viettoon
23.12.2020Joulunalusajan budjettiväännöt
19.11.2020Ylivieskaan harkinnanvaraista 1,5 miljoonaa euroa
21.10.2020Keltaisen värin aika
19.10.2020Jo riittää sähkön siirtohinnoilla ihmisten riistäminen ? Tarvitaan arkijärkeä hallitukselta ja kohtuullisuutta verkkoyhtiöiltä

Siirry arkistoon »