Vakaasti eteenpäin

17.02.2022

Elämme jälleen vakavia aikoja. Politiikan asiat ovat vaikeita.

Venäjän ja lännen välit ovat jännitteiset ja sodan uhka on todellinen. Korona on hellittämään päin, mutta vielä sitä ei ole voitettu. 

Kotimaan asioissa on monia hankalia ratkaistavia asioita: työllisyys, velka, energian hinta, maatalouden syvenevä ahdinko ja niin edelleen.

Näissä oloissa – kun varmaa on vain epävarmuus – meiltä päättäjiltä oikeutetusti odotetaan asioiden laittamista tärkeysjärjestykseen.

Joutavanpäiväisyyksien sijaan pitää keskittyä perusasioihin turvallisuudesta alkaen.

Suomella on pitkä, yhdessä sovittu ja suomalaisten enemmistön tukema linja ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. On viisasta pitää tästä linjasta kiinni myös nyt. 

Se ei tarkoita pään työntämistä pensaaseen tai paikoilleen jämähtämistä. Suomen turvallisuus perustuu valppauteen, vakauteen ja valmiuteen. 

Kyse on kansallisen liikkumatilan turvaamisesta kaikissa oloissa. Siitä, että päätämme itsenäisesti asioistamme.

Tasavallan presidentti on toiminut myös Ukrainan tapauksessa Suomen pitkän linjan mukaisesti. Kaikki voitava pitää tehdä tilanteen liennyttämiseksi. Hänellä on Keskustan eduskuntaryhmän täysi tuki.

On tärkeää, että eduskunta nyt vielä helmikuussa keskustelee ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Pienelle maalle yksituumaisuus näissä asioissa on arvo sinällään. 

Suomen turvallisuus ei voi eikä saa olla puoluepolitiikan pelinappula.

Taloudessa näkymät ovat kahtalaiset. Yhtäältä työllisyys huitelee niin korkealla, että työntekijöistä on monilla aloilla pulaa varsinkin maakunnissa. Toisaalta työttömänä on edelleen paljon ihmisiä.

Hallitus pääsi – vastoin joidenkin odotuksia – äskettäin sopuun toimista, joilla lisää ihmisiä saadaan töihin. Esimerkiksi opintotuen tulorajoja nostetaan pysyvästi. Työllistävää politiikkaa pitää jatkaa. 

Samalla velka pitää saada hallintaan. Se tarkoittaa, että valtiontaloudessa palataan menokehyksiin. Myös säästöjä joudutaan tekemään. Päätökset pitää tehdä kaikin puolin oikeudenmukaisesti.

Aina ja etenkin tällaisina aikoina tulee pitää huolta siitä, että kaikki pysyvät mukana.

Köyhän asiaa pitää ajaa. Siksi lähipalveluja pitää vahvistaa ja turvata ne yhtäläisesti kautta Suomen. Kyse on ihmisten ja maan eri osien välisestä tasa-arvosta. 

Polttoaineiden ja sähkön hintojen nousuun vastaamiseksi haetaan ratkaisuja. Keskustan eduskuntaryhmä on kuullut ja kuulee tavallisten suomalaisten, monien yritysten sekä maatalouden huolet ja suoranaisen hädän.

Tarvitaan täsmätoimia, joilla tuetaan työntekoa ja yrittämistä sekä mahdollistetaan liikkuminen koko maassa. Pitää tulla vastaan ahtaimmalla olevia: pieni- ja keskituloisia sekä haja-asutusalueiden ihmisiä.

Näissä oloissa on paljon asioita, joihin pystymme vain rajallisesti – jos lainkaan – vaikuttamaan. Pitää siis keskittyä asioihin, jotka ovat omissa käsissä.

Tästä tämän talven, kevään ja koko vuodenkin hallitus- ja eduskuntapolitiikassa on kyse. 

Kyllä Suomi selviytyy, vaikka nyt olemme monin tavoin sumussa. Paremmat ajat tulevat.

Kolumni on julkaistu Suomenmaan Puheenvuoroja -blogissa 17.2.2022

09.04.2022Tarvitaan kansallinen omavaraisuussopimus
07.04.2022Perusasioiden politiikkaa
23.03.2022Huolenpito turvallisuudesta on tärkeintä
10.03.2022Uusi aika
24.02.2022Tukalia aikoja
23.02.2022Energiaongelma
18.02.2022Energian hintojen nousuun täsmätoimenpiteitä
17.02.2022Vakaasti eteenpäin
27.01.2022Kansa on puhunut, pulinat pois
13.01.2022Lähipalvelut vai keskittäminen?

Siirry arkistoon »