Perusasioiden politiikkaa

07.04.2022

Vakavat ja epävarmat ajat jatkuvat. Näissä oloissa asioita pitää laittaa tärkeysjärjestykseen. Tärkeimpiä asioita ovat nyt ruoka,  turva, työ ja tasa-arvo. Ihmisten perusasiat.

Eduskunta käsittelee kevään mittaan perusteellisesti Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Kyse on siitä, millä ratkaisuilla kestävimmin takaamme Suomen turvallisuuden ja rauhallisten olojen jatkumisen.

Olipa johtopäätös Nato-kysymyksessä kumpi tahansa, koko maan uskottavaa puolustusta pitää ylläpitää ja vahvistaa. Näin on myös toimittu.

Puolustukseen on laitettu ja laitetaan mittavasti voimavaroja. Hävittäjähankinta on tästä kouriintuntuva osoitus. Myös hallituksen kehysriihessä puolustusvoimille osoitettiin merkittävästi lisää rahaa.

Tärkeää näissä asioissa on myös kansainvälinen yhteistyö.

Sitä tehdään Ruotsin kanssa, ylipäätään pohjoismaiden kesken, EU:n puolustusyhteistyön ja Nato-kumppanuuden muodossa sekä Yhdysvaltojen kanssa. Yhteistyötä tiivistetään edelleen.

Turva on myös sitä, että Suomella on kaikissa tilanteissa huoltovarmuus omasta takaa. Kyse on ennen muuta ruoasta ja energiasta. 

Hallitus sopi äskettäin 300 miljoonan euron paketista maamme huoltovarmuuden turvaamiseksi. Paketti pitää nähdä ensiapuna, jolla helpotetaan tuottajien tilannetta.

Maatalouden pidemmän aikavälin kannattavuusongelmien ratkaiseminen edellyttää, että kauppa ja teollisuus viimein kantavat vastuunsa reilummasta ja oikeudenmukaisemmasta tulonjaosta.

Energiapolitiikassa ulkomaiset, saastuttavat fossiiliset polttoaineet pitää korvata kotimaisilla, puhtailla ja uusiutuvilla polttoaineilla eri puolilla maakuntia. 

Pidemmällä aikavälillä tämä on kestävin ratkaisu myös hintojen nousuun, joka on laittanut monet suomalaiset ahtaalle. Hallitus on aiemmin jo sopinut täsmätoimista tilanteen helpottamiseksi, jotta ihmiset pääsevät kulkemaan töihin ja tavarat liikkuvat. 

Ihmisten ruokalautasten vahtaamisen ja autoilijoiden kyttäämisen ajan sen sijaan pitää nyt olla ohi.

Suomen taloudellisen selviytymisen ja hyvinvoinnin turvaamisen edellytys on, että ihmisille saadaan töitä, yritykset pärjäävät ja että avoimiin työpaikkoihin löytyy tekijöitä.

Työllisyys on nyt historiallisen korkealla. Sitä pitää kuitenkin edelleen parantaa. Tästä kehysriihen päätöksissä oli kyse: talouden kasvun tukemisesta sumuisessa tilanteessa.

Päätöksiä pitää tehdä ajassa. 

Kasvu ja työpaikat ovat pääosa ratkaisua myös Suomen velkaantumiseen. Suoriakin tasapainotustoimia tarvitaan ja myös tehdään. Piikki ei ole ollut eikä ole kaikelle mahdolliselle auki.

Kokoomuksen johdosta vaadittiin hiljattain sosiaalietuuksien leikkaamista. Keskustan linja sen sijaan on huolenpito ihmisten perusturvasta ja -palveluista. Kyse on ihmisten ja maan eri osien välisestä tasa-arvosta.

Perusturvasta ja -palveluista leikkaaminen näissä oloissa johtaisi vääjäämättä eriarvoisempaan Suomeen. Pienituloiset lapsiperheet, eläkeläiset ja monet muut suomalaiset, joilla jo valmiiksi on vaikeaa, joutuisivat entistä isompiin ongelmiin.

Sellainen olisi täysin väärää politiikkaa.

Edessä eivät ole helpot ajat. Itse kukin joutuu varmasti jostain tinkimään. Ruoka, turva, työ ja tasa-arvo ovat kuitenkin asioita, joista Keskusta pitää murrosaikoinakin kiinni. 

Niistä rakentuu myös toivo paremmasta. Kyllä tästäkin selvitään. 

Yhteistyötä kuitenkin tarvitaan. Nyt ei ole puolue- tai vaalipolitikoinnin aika. Nyt on aika hoitaa vakaasti Suomen ja suomalaisten asioita. 

Isänmaan tulevaisuudesta on kyse. Tämän toivoisi muistettavan niin hallituksessa, eduskunnassa kuin yhteiskunnassa muutoinkin.

Kolumni on julkaistu Suomenmaan Puheenvuoroja -palstalla 7.4.2022

17.03.2023Välitilinpäätöksen aika
09.03.2023Talouskasvu lähtee yrityksistä
24.02.2023Talous kuntoon - byrokratia kuriin
27.01.2023Edunvalvontaa
26.01.2023Veroasiaa vaalikentille
18.01.2023Vaikuttamisen paikka
09.01.2023Tieteellinen totuusko
28.12.2022Sähköä ilmassa
18.11.2022Näpit irti metsistä
03.11.2022Elintärkeä energia

Siirry arkistoon »