Perusasiat kuntoon

20.04.2022

Olin Vaasassa pari viikko sitten Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa. Puheenvuoroissa toistui yksi kantava teema: turvallisuus. Se, millaisilla ratkaisuilla kestävimmin takaamme Suomen turvallisuuden. Hyviä puheenvuoroja ja realistisia arvioita. 

Samanlaista pohdintaa, jota sain kuulla Ryskypäivillä taannoin. Palaute oli hyvin selvä. Suomen turvallisuudesta on pidettävä huolta. 

Keskustelun jälkeen puoluevaltuuston kokous antoi valtuutuksen puoluejohdolle ja Keskustan edustajille maan hallituksessa kaikkien Suomen turvallisuuden kannalta tarvittavien ratkaisujen tekemiseen, sisältäen Nato-jäsenyyden hakemisen. Eduskunta aloittaa tänään perusteellisen käsittelyn Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.  

Turvallisuus on kokonaisuus. Turvallisuus on myös sitä, että Suomen rajat pitävät. Sitä, että poliisi tulee hätiin ja arki on turvallista kautta maan, niin kaupungeissa kuin maaseudulla.Turvallisuus on myös sitä, että meillä suomalaisilla on kaikissa tilanteissa huoltovarmuus omasta takaa.  

Näissä oloissa asioita pitää laittaa tärkeysjärjestykseen. Tarvitaan yhtä vaalikautta pidempi ja yhtä hallitusta laveampi sopu ja yhtenäinen näkemys. Näkemys siitä, miten kaikissa oloissa turvataan ruoan ja energian saatavuus kotimaasta ja maakunnista.

Olen tehnyt ehdotuksen, että nyt pitäisi solmia kansallinen laaja-alainen omavaraisuussopimus. Sopimuksen tavoite olisi maamme ruoka- ja energiaomavaraisuuden vahvistaminen pitkälle tulevaisuuteen; huolenpitoa suomalaisten perusasioista epävarmassa maailmassa riippumatta kulloisista poliittisista suhdanteista.

Omavaraisuussopimus olisi myös sopimus koko maan tasapainoisesta kehittämisestä ja voimavarojen hyödyntämisestä. Maan asuttuna pitäminen ja sen turvaaminen on myös puolustuspoliittinen teko.  

Edessä eivät ole helpot ajat. Itse kukin joutuu varmasti jostain tinkimään kustannusten nousujen myötä. Sota Euroopassa vaikuttaa meidän kaikkien elämään, halusimmepa sitä tai emme. Ruoka, turva, työ ja tasa-arvo ovat kuitenkin niitä perusasioita, joista on pidettävä murrosaikoinakin tiukasti kiinni. Niistä rakentuu myös toivo paremmasta.  

Laajaa yhteistyötä tarvitaan. Ajat ovat vakavat ja ne pysyvät vakavina pitkään. Nyt ei ole puolue- tai vaalipolitikoinnin aika. Nyt on aika hoitaa vakaasti Suomen ja suomalaisten asioita. Nyt jos koskaan isänmaan edun pitää mennä kaiken muun edelle. 

Nyt on kyse Suomen selviytymisestä ja yhteisen isänmaamme turvallisesta tulevaisuudesta.

Kolumni on julkaistu Kalajokilaakso -lehdessä 20.4.2022

17.06.2022Kyse on suomalaisten pärjäämisestä
15.06.2022Kansalaisten pärjääminen
15.06.2022Kyse on pärjäämisestä
19.05.2022Miten tästä eteenpäin
18.05.2022Edunvalvontaa tarvitaan
18.05.2022Historian havinaa
11.05.2022Omavaraisuussopimuksella turvaa kriiseihin
09.05.2022Pylväs jättää eduskunnan
20.04.2022Perusasiat kuntoon
20.04.2022Huoltovarmuutta

Siirry arkistoon »